Тайната е в задачата "n-назад"

Забравете за кръстословиците и Моцарт. Ако искате да подобрите когнитивните си способности, отделяйте по няколко минути дневно на просто упражнение, наречено "n-назад".

На ежегодното събрание на американската Асоциация на психологическите науки психологът от Мичиганския университет Джон Джонидс е представил нови данни, от които следва, че всекидневното изпълнение на тези задачи в продължение на 20 минути за 20 дни значително подобрява резултатите от стандартните тестове за интелигентност. Прогресът се запазва през следващите 3 месеца. Изследвани били повече от 200 младежи и деца.

Задачата "n-назад" активира най-важната функция на мозъка - работната памет, тоест способността да се съхранява информация в активно състояние, особено при условията на отвличане на вниманието.

"В определен смисъл това е нещо като тренировката на мускулите - отбелязва Джонидс. - Тренировката съкращава обема на кръвоснабдяването в активните области на мозъка при изпълнението на задачи и го увеличава в перспектива. Новите мускулни влакна, създадени в процеса на тренировка, също изискват повече кръв, когато не се използват. Разликата е в това, че когато новите мускули работят, им е нужна повече кръв за разлика от обучените области на мозъка".

Какво представлява въпросното упражнение? На човека се показва визуална или звукова подредба и той трябва да си спомни появявала ли се е определена буква или звук n-броя стъпки по-рано. 

Източник: Списание 8