Какво да направите, за да се преборите със студа?

Освен, разбира се, да си обуете вълнени чорапи, да облечете топла жилетка и да си сварите горещ чай … Предлагаме ви няколко нестандартни съвета от woman.bg, които обясняват и защо жените са по-зиморничави от мъжете.

За да функционират нормално сърцето, бъбреците и мозъкът, организмът трябва да поддържа вътрешна температура 37 градуса по Целзий. На студа кръвоносните съдове по ръцете и краката се свиват, за да могат поне вътрешните органи да се кръвоснабдяват добре. В резултат на това ни измръзват ръцете и краката - явление, с което не е нужно да се примиряваме.

Защо жените измръзват по-бързо от мъжете

* Жените обикновено са по-ситни в сравнение със силния пол и затова имат друго съотношение между кожна повърхност и обем. Мъжете губят по-трудно телесната си топлина, тъй като имат по-малко кожа на килограм живо тегло.

* Жените имат по-тънка кожа, затова свиването на кръвоносните съдове по крайниците при излагане на студ става много по-бързо.

* Жените имат по-малко мускули, а мускулната тъкан "произвежда" и "акумулира" топлина.

* Освен това при нежния пол мазнините се разпределят иначе - обикновено основните мастни натрупвания са на дупето, бедрата и гърдите. При мъжете е обратното - мазнините обикновено се "складират" на корема, превръщайки се в своеобразна грейка за вътрешните органи.

Как да се стоплите

1. Слушайте музика, която ви навява асоциации за лято, слънце и отпуска. Подсъзнанието ви изобщо не отчита дали навън е паднал сняг и дали в момента е зима, така че неизбежно ще се постоплите.

2. Мийте си по-често ръцете с гореща вода - това ще ви стопли за известно време.

3. Ползвайте автогенен тренинг - медитативни методи, подходящи са класически формули от типа "лявата ми ръка е топла". Сеансите се провеждат по следния начин: съсредоточете се върху всяка една част от тялото си поотделно (отгоре надолу), предизвиквайки в нея усещане за топлина. Започнете с по-едри части от тялото, с напредване на "техничните" ви умения можете да преминете и към по-подробно картографиране на организма си. Т.е. ако в началото сте успявали да "сгреете" само целия си ляв крак, занапред можете да затопляте всяко пръстче поотделно.

4. Позитивното мислене е важно! Намирайте и добрите страни на студа (например напомнете си, че микробите също замръзват). Учените са установили, че оптимистите боледуват по-рядко и са по-малко зиморничави.

5. Изразите "горещ спор" и "разпалена дискусия" не са се появили случайно. Ако се съсредоточите върху дадено обсъждане и започнете да отстоявате мнението си, кръвоснабдяването на мозъка ви ще се засили и в резултат на това ще се стоплите.

6. Не забравяйте и за цветотерапията - ползвайте предмети и дрехи в топли цветове. Червените дрехи винаги се възприемат като по-топли от сините, тъй като различните цветове събуждат различни нервни импулси в мозъка.

7. Смейте се - смехът стопля! Учени от университета в Цюрих провели експеримент. Половината от участниците са си държали ръцете в ледена вода, гледайки комедия, докато за втората половина от участниците нямало "кино". Съответно първите са издържали 45 минути, докато вторите - само 25.

8. Ако в офиса ви е студено, сложете парче дебел вълнен плат пред клавиатурата, за да не се допират ръцете ви до студеното бюро. За мишката пък можете да ушиете калъфка от полар или плюш.

9. Масажът с четка влияе благотворно на кръвообращението. Правете си редовно такъв масаж - винаги отдолу нагоре, от петите към бедрата, от пръстите към рамената, кръгово на корема и накрая и на гърба. Още по време на самия масаж ще усетите, че ви става по-топло.

10. Ако носите сутиен с подплънки от гел, извадете ги и ги накиснете в гореща вода, за да се стоплят. После вече си сложете сутиена.

Има и други фактори, които да станат причина за вашата зиморничавост. Най-често срещаният е нарушение в кръвообращението. То може да е възникнало в резултат на обездвижен начин на живот, обезводняване на организма, злоупотреба с кафе, злоупотреба с никотин, както и да се дължи на по-сериозни проблеми - понижено артериално налягане, диабет, хипофункция на щитовидната жлеза, недостиг на желязо или пък прием на някои медикаменти (например бета-блокери).

Смейте се - оптимистите издържат повече на студ!

Източник: Woman.bg