Приисква ли ти се понякога да пътуваш като едно време – без екрани, електронни джаджи и стреса от това да вършиш сто неща едновременно?

Елиминирай тревогите за зарядни, адаптери, кабели, за сигурността на всичките ти електронни устройства и необходимостта да избереш правилния роуминг и да минеш на местен план за мобилен интернет, докато си в чужбина. Вместо това се наслади на момента, излез от зоната си на комфорт, започни да мислиш по нов начин и изгради по-силни връзки със семейството и приятелите си. Разбира се, пак ще искаш да ти остане спомен от пътуването, но можеш да го постигнеш с нещата от един простичък списък: химикалка, хартия, книга, фотоапарат с филм.

Местни лица вместо "Фейсбук"

Защо

Наистина ли имаш нужда да знаеш какво правят приятелите и беглите ти познати, докато те няма? Забрави за нуждата да бъдеш одобрен чрез техните "харесвания" във "Фейсбук".

Как

Попитай жената, продаваща манго на пазара, как се променя районът през годините, или мъжа на опашката за ферибота – кои забележителности би препоръчал. Ако езиковата бариера е проблем, вземи си разговорник или отиди в университет или книжарница, където често ще попаднеш на местни, изпълнени с желание да практикуват чужд език и да споделят някоя история от собствения си живот.

Хартиени карти вместо Google Maps

Защо

Ако си свикнал да планираш всичко с дигитална карта, ще откриеш, че хартиената всъщност е по-лесна за употреба. Можеш да пишеш върху нея, не й трябва интернет и време да се зареди, и може бързо да бъде прибрана и извадена. Освен това, като разглеждаш по-голяма площ, добиваш много по-добра представа къде си.

Как

Повечето туристически информационни пунктове и някои хотели предлагат безплатни карти, върху които често са отбелязани забележителностите. Можеш и да се поскиташ с картата и да се допитваш до местните - понякога така може да се загубиш, но пък ще опознаеш даден район както трябва и току-виж откриеш ценни и скрити местенца, които не са на картата.

Фотоапарати с филм вместо дигитални "селфита"

Снимка: Michael Lindsley/Flickr

За разлика от дигиталните, всяка снимка върху филм струва пари, затова я цениш по-високо и се замисляш дали да я направиш. Дигиталните апарати правят бързи, лесни за изтриване, скорострелни снимки, което означава, че може да прекараш повече време в съзерцаване на света през обектива, вместо да усетиш истинското изживяване. Когато правим снимки със смартфон, съзнанията ни изглеждат дори още по-отдалечени от самото пътуване, защото сякаш вършим всичко заради социалните медии.

Защо

Правенето на дигитални снимки се е превърнало в най-важното изживяване, а понякога - дори и в смисъла на пътуването. За разлика от това, снимките на филм позволяват да се върнеш към пътуването – между първоначалното и повторното изживяване на моментите има разстояние, защото когато снимаш, нямаш представа какво ще излезе от кадъра. Има определена тръпка в това да вземеш отпечатаните снимки от фотостудиото и да разбереш как са станали. Страхотният изненадващ кадър е нещо, което можеш да си закачиш на стената или да подариш на някого. Дори и несполучливите снимки не са за изхвърляне, а представляват уловен естествен миг.

По-висока резолюция

Чудили ли сте се понякога как от старите филми може да бъде произведен Blue-ray диск с висока резолюция? Това е така, защото филм, който е вървял по кината преди 30 години все още е с по-висока резолюция от повечето съвременни дигитални филми. Обикновеният някогашен 35-милиметров филм прави снимки, еквивалентни на 25 мегапиксела - двойно по-висока резолюция от тази на повечето модерни цифрови фотоапарати. Снимките на филм просто изглеждат по-добре.

Как

Проявяването на филми не е изчезнало - в повечето градове все още можеш да превърнеш филмчето в снимки в рамките на един ден, а понякога - и за половин час. В същите магазини можеш да купиш филми за различна скорост и ISO (чувствителност). А ако искаш да получиш снимка като от "Инстаграм", фотоапаратите на "Холга" могат лесно да добавят готини ефекти, пък и са в стилни калъфи.

Истински книги вместо Kindle

Защо

Книгата има "дисплей", който се включва моментално и батерията му никога не пада. Можеш да я вземеш на плажа, да я напълниш с пясък или да я опръскаш, без да се счупи, и да я оставиш на хавлията, докато се къпеш, без да те е страх, че някой ще я открадне. Не е нещо, което ще направиш с iPad-а си. Освен това, усещането от допира до книгата просто е несравнимо. А и нищо не съживява по-добре спомените от пътуването месеци по-късно, отколкото това да вземеш книга от лавицата и да намериш билета за автобус от някоя далечна страна, който си използвал, за да си отбелязваш страниците.

Как

Да, тежат повече от електронните книги, но истинските са нещо, което можеш да споделяш, като ги предаваш на други хора по пътя си и така олекотяваш багажа. По време на пътуването можеш да размениш книгата си за друга в някой хостел или на специалните места, където това се организира. Мисли за книгата, която четеш, като за нещо индивидуално, свързано точно с това пътуване, и забрави стреса от това да правиш хиляда неща на таблета си.

Пращай истински писма вместо есемеси

Пощенска картичка: Ню Йорк, 1921 г. Снимка: Alan Hood/Flickr

Защо

Да, по електронен път можеш да си в контакт с хората във всеки един момент, докато пътуваш, но този тип комуникация често е повърхностна и ограничена от отлитащи моменти. А краткият ти статус в социалната мрежа може да бъде прочетен от сума ти хора, които си срещал не повече от веднъж.

Така че, стой далеч от "Туитър", Whatsapp, есемеси, блогове и имейли. Подари на някой пърхането в стомаха, когато държи в ръцете си истинско писмо от теб, с шарените му местни марки и развълнувания ти ръкопис и завъртулки. Писмото ти е малко парче от друга страна и нещо, което приятелят ти да изчете с пълно внимание, без да иска да свършва, а когато все пак свърши, веднага да го препрочете.

Как
Изкуството да побереш повече думи върху пощенска картичка е важно - колкото по-леко е писмото, толкова по-евтино ще е да го изпратиш. Остави малко пространство за печат Par Avion (въздушна поща) и помоли да избереш коя марка да ти сложат, особено като се има предвид, че много пощенски клонове в наши дни използват безлични бели етикети.

Получавай поща в чужбина вместо лайкове

Защо

Докато си зад граница, можеш и да получаваш писма, което ще те накара да се почувстваш по-свързан с дома и ще ти даде енергия за останалата част от пътуването. Това е доста по-силно доказателство за харесване от няколко "лайка" във "Фейсбук".

Как

В много страни съществува пощата до поискване - местен пощенски клон ще пази поща, адресирана до теб, обикновено до 10, а понякога дори до 30 дни. Близките ти просто трябва да напишат Poste Restante на плика след името ти, както и името и адреса на пощенски клон в града, където се помещаваш. За Канада и САЩ вместо Poste Restante трябва да напишат General Delivery. В други страни терминът е различен и е на местния език, така че провери в най-близкия пощенски клон, преди да призовеш хората да ти пращат парфюмирани писма.

Истинска музика и разговори вместо iPod

Снимка: elPadawan/Flickr

Защо

Да слушаш музика със слушалки е страхотно откъсване от действителността, но то е... точно това – откъсване от мястото, което си дошъл да разгледаш. Остави mp3 плейъра вкъщи и ще разговоряш по-често с хората, ще четеш, а може би и ще спиш, повече.

Как

Ако си сериозен любител на музиката, най-вероятно ще си по-доволен да слушаш изпълнения на живо в страната, която посещаваш. И тук не става дума единствено за самата музика - ще видиш и как се държат хората в различните страни. Шумните рок групи, изнасящи концерти в Япония, често отбелязват колко е тиха и съсредоточена тамошната публика. Виж и чуй всичко от първа ръка.

Авторът Филип Танг от Lonely Planet обича етимологията, супермаркетите в чуждите страни и анимираните GIF-ове.

Източник: Bulevard.bg