Няколко полезни съвета, които ще помогнат да отървем домашния си любимец от непосилната жега

Летните жеги тепърва предстоят, а с тях и всички негативни последици от горещите температури. И ако ние, хората, може да намалим облеклото и да потърсим хладни пространства, за кучетата нещата стоят по малко по-сложен начин. 

Затова и стопаните трябва да се съобразяват с тяхната храна и разходка. Пред "Дарик" управителят на кучешкия приют в Шумен Дария Георгиева дава някои полезни съвети за собствениците на кучета.

Като за начало на всяко животно трябва да се дава повече вода, но и трябва да се държи на сянка. Според Георгиева много важно е и да не прекаляваме с храната, която даваме на домашния си любимец, тъй като тя може да го натовари допълнително и да засили усещането за жега.

Виж още: С домашни любимци на път

"Най-много от жегата страдат дългокосместите породи кучета. Затова е редно да се подстрижат късо - така бихме им помогнали по-леко да преживеят летните горещини. Трябва да се обърне внимание и на друга важна част от ежедневието на четириногите - разходката. Въпреки горещините тя не трябва да се пропуска", предупреждава още Дария Георгиева.

Важно е обаче да подберем и адекватен час за разходката. Трябва да се избира време след 18 ч., когато навън не е чак толкова топло.

Високата околна температура не влияе на третирането на животните против паразити и то трябва да се прави на всеки три месеца, посочва още Дария Георгиева. Тя допълва, че при температури над 30 градуса не се извършват кастрации или други планови операции.

Източник: "Дарик"