Всеки ден в София са регистрирани по 5-6 сигнала за обири

Лятото е един от сезоните, в които крадците се активизират. И освен че разходка по улица, пълна с хора, може да ви коства портфейла, може да се окаже, че след семейната ваканция апаши са навестявали апартамента ви. Така например ежедневно в София се получават по 5-6 сигнала за кражби. Това съобщи Александър Пецов, началник отдел "Кражби" в "Криминална полиция", пред Би Ти Ви.

Тук идва и важният въпрос: Как да разберете дали сте набелязани от крадци?. 

Обикновено, когато влязат във входа на блока, те оставят отличителни знаци, че са проверили дали апартаментът е празен, т.е. в него няма хора. Тези знаци може да са клечки, хартийка, зацапване на вратата. Може да развалят уплътнена врата, обяснява още криминалистът.

Виж още:Как да се предпазим от крадци по време на празниците

По негови думи самият обир на едно жилище отнема между 3 и 5 минути, ако крадците са притеснени, че може някой да ги хване. Вариантите са или да бъде взломена вратата или патрона, или да бъде отключено с шперц, като отключването отнема до минута. Обирджиите обаче са предпазливи и ползват най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват и от обикновените граждани.

Крадците, които действат през деня, започват към 8 часа сутринта до 14 часа, когато обитателите на дома са на работа. Нощем пък сме най-уязвими между 3 и 6 часа. При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати.

Още нещо, за което трябва да внимаваме, е отношението на съседите ни. Така например, според Пецов в повечето случаи съседите са чули и видели, но умишлено не искат да съдействат, защото имат конфликт с живущите. Той даде и конкретен пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек. Така след като станал обир в блока, нямало кадри.

Виж още: Обират ни с тебешир и кал на вратата

Крадците най-често са на възраст между 16-17 и 45 години, като обикновено става въпрос за криминално проявен човек без образование, или безработен, или с ниски доходи.

Пецов посочи, че българинът вече е по-предпазлив в социалните мрежи и вече пуска снимки от почивката си, след като се прибере у дома. Той предупреди още да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми.

Най-добре е, докато сте на почивка, ценностите ви да се съхраняват при ваши близки роднини и приятели, както и да не се афишира кога ще ходим на почивка и ще отсъстваме от дома си, посъветва още Александър Пецов.

Виж още: Социалните мрежи помагат на крадците

Източник: Би Ти Ви