Няколко полезни съвета

Зимата е в разгара си и тепърва ще се очакват тежки студове и още минусови температури. Студът сам по себе си причинява много битови проблеми.

Застудяването може да причини замръзване на ВиК инсталациите и водомерните шахти в имотите на хората. От "Софийска вода" АД напомнят на клиентите си да се погрижат за това и дават няколко съвета как да се избегне подобно замръзване. Поддържането на водомерния възел против замръзване е ангажимент на клиента, напомнят още от дружеството.

Полезни съвети

От особена важност е във водомерните шахти, сградите на етажна собственост или в помещението, където е монтиран общият водомер, да не се допуска температурата да пада под нула градуса. Ако това не е възможно, е нужно той да е добре топлоизолиран.

В необитаемите имоти най-добре е водата да бъде спряна, а инсталацията източена, тъй като с понижаването на температурите рискът от замръзване на тръбите се увеличава.

През студените месеци най-често се пукат тръби на външни чешми. Схващането, че ако външните чешми бъдат оставени да текат или капят, няма да замръзнат, е погрешно. Добре е те също да бъдат изолирани, като се използват материали, които не поемат влага и не могат да замръзнат.

За да се предпазят водопроводните инсталации от замръзване, е необходимо:

- да се топлоизолират водомерните шахти;
- да се провери изправността на спирателните кранове;
- да се спре водата към външните чешми; да се махнат всички маркучи;
- да се източи инсталацията (тръбите).