Евродоклад нареди страната ни сред държавите, където проблемите с гей правата са най-големи

Хомосексуалността все още се смята за болест от много здравни работници в Централна Европа, в чиито задължения влиза помощта за гей пациенти, твърди ново проучване, цитирано от EUObserver.

Агенцията за основните права (FRA), евроструктура, базирана във Виена, разпространи тази седмица доклад, според който проблемът е най-голям в България, Италия, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Унгария.

Сред анкетираните е румънска медсестра, която споделя, че в общността приемат подобни "заболявания" за резултат от нещастен инцидент в детството. Според нея повечето болнични служители са на мнение, че хомосексуалността е вид епидемия.

Голям брой представители на медицинския персонал в тези държави, участвали в проучването, говорят за нестандартната сексуална ориентация като за "зараза" или вид "разстройство на личността".

Половината интервюирани в Румъния възприемат хомосексуализма като душевно заболяване, макар че още през 1992-ра Световната здравна организация (СЗО) да е била категорична в обратното.

В доклада се съобщава и за случаи в България,

при които хомо- и бисексуални пациенти систематично са били подигравани и обиждани. Дори в самите интервюта анкетираните са използвали негативен език и обидни епитети, използвани в българския по адрес на гей общността.

Транссексуалните са се сблъскали с най-големите предразсъдъци. Жена, която поискала да се подложи на кастрация, била отпратена от практически всяка болница в Словакия, а в едно здравно заведение се аргументирали, че няма да лекуват педофили.

В проучването на FRA са се включили над 1000 души от 19 държави: здравни работници, държавни служители в сферата на правосъдието и равните права, полицаи, учители и преподаватели.

Предразсъдъците в здравния сектор в Италия и Централна Европа често били забелязани и в други институции. Официално лице в България например се изсмива на висок глас при въпроса има ли национален план за действие срещу дискриминирането на ЛГБТ общността, твърди още докладът. Друг служител заявява, че

планът на София е "да хвърли прах в очите на международната общност"

относно прилагането на антидискриминационното законодателство на ЕС.

Румънски държавен служител отхвърля идеята за еднополови бракове като "странна", а негов словашки колега обяснява, че те са "номер 10 000" в списъка с приоритети на страната.

Някои анкетирани правят връзка между тези възгледи и влиянието на римокатолическата или православната църква в тези държави. Във Франция и Холандия пък смятат, че за негативното влияние дял имат и някои тълкувания на исляма.

В Ирландия, Малта и Полша обаче са на мнение, че католическата църква полага усилия да пропагандира "разбиране" по отношение на хомосексуалните.

Изводът на FRA е, че ЕС и финансираните с евросредства инициативи могат да допринесат за насърчаване на държавите членки да предприемат допълнителни мерки, с които да подобрят положението на своите граждани с нестандартна сексуална ориентация.

Източник: EUObserver