Прокурорската проверка, която обхвана цялата страна, установи нарушения в пет области. Ето къде са най-драстичните

Множество нарушения при извършване на регистрации по настоящ адрес са установени в пет области: Видин, Монтана, Бургас, Шумен и Кюстендил, съобщиха от прокуратурата след разпоредената на 13 май проверка в цялата страна относно спазването на Закона за гражданската регистрация (ЗГР).

Основно се надвишава броят на хората, които могат да бъдат регистрирани на един и същ адрес със съгласието на собственика (до три пъти повече от онези, които обичайно могат да обитават жилището). Нередности са констатирани и в документите, нужни за регистрацията.

Фрапиращи нарушения са установени при прокурорската проверка в област Видин. На един адрес в с. Киреево са регистрирани 45 души, а на друг адрес в същото село - 21. Общо 66 от тези регистрации вече са заличени със заповед от кмета на община Макреш, а на кметския наместник на Киреево са съставени два за административно нарушение.

В  с. Бело Поле са извършени регистрации по настоящ адрес на 33 лица, и то без собствениците на имотите да знаят и да са подписали съответните декларации. За 18 души има подписани такива декларации, но собствениците не познавали тези хора и те не живеели на адресите.

Петима са регистрирани в жилище, което към момента е разрушено и абсолютно необитаемо.   На един адрес в гр. Грамада 10 души са регистрирани в къща, от която налице са само основите и жилищна постройка липсва, а осмина други би трябвало да обитават полуразрушена къща, от която са налични само покрив и стълби.

Пак там в двустайна къща с обща площ 50 кв.м са регистрирани 22-ма, а на два адреса с площ съответно 60 и 70 кв.м би трябвало да живеят по 19 души.

В с. Тошевци на два адреса са установени незаконни регистрации съответно на 25 и 23-ма живущи.

От Районната прокуратура в Кула са предложили един от адресите направо да се закрие, тъй като в имота няма сграда. Със заповед са заличени незаконни регистрации на 206 души и са съставени 10 акта на виновните длъжностни лица.

В област Монтана заличават 37 незаконни регистрации: във Вършец, с. Черкарски и Сумер. В бургаската община Средец без нужните документи са регистрирани 166 души. В с.Дюлево например, където има 47 "новодошли", проверката установила, че на адресите живеят едва четирима души.

Източник: Прокуратура на Република България