Промени в Закона за етажната собственост предвиждат да се забрани всяко действие, което би нарушило цялостния архитектурен вид на фасадата

Вече няма да можем да остъкляваме балконите си, да санираме само отделни апартаменти от блока или да правим каквото и да е, което би нарушило цялостния архитектурен вид на фасадата или би засегнало устойчивостта на жилищния блок, се забраняват.

Това се предвижда в приетите вчера от кабинета промени в Закона за етажната собственост. Те тепърва ще се внасят за разглеждане в Народното събрание. В новите текстове не се казва нищо за вече остъклените тераси и другите заварени промени, но от регионалното министерство, което е изготвило промените, казаха, че те няма да се премахват принудително, пише в. "Труд".

Общите решения - с по-малко мнозинство

Решения от общ характер за сградите ще могат вече да се вземат от 51% от съседите в блока. Това важи за поставяне на рекламни пана или антени върху сградата. С такова мнозинство ще се вземат и съществени решения като присъединяване към топлофикация, водопровод или газопровод или за отказването от тях. 

Към момента, за да се реши такова нещо поне 67% от домакинствата в блока трябва да присъстват на събранието. Решенията за саниране, както и досега, ще се вземат с мнозинство от две трети.

Виж още: След санирането всеки апартамент ще си има отделен топломер

Санкции и от кмета

Увеличават се и глобите при неспазване на закона, които се налагат от управителите на етажната собственост и от кметовете.

Вместо от 100 до 500 лв. санкциите ще са от 500 до 1000 лв. Кметът пък ще има право да разпореди влизане в частно жилище, ако собственикът не предоставя достъп при общи ремонти или обновявания. А ако кметът предпише ремонт на блока, той ще трябва да започне до три месеца. Съседите ще бъдат уведомявани за общо събрание на блока освен с бележки на видни места и по телефона, както и с електронна поща.

Източник: Kmeta.bg