Бившият вътрешен министър е обвинен в умишлена забрана за извършване на СРС наблюдение на 6 души

В полунощ изтече срокът, в който Върховният касационен съд (ВКС) трябваше да се произнесе по делото срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради отказа му да разпореди законни СРС-та.

Шестте отказа за използване на СРС-та срещу определени личности донесе на Цветанов присъда от 4 години затвор от долните две инстанции и забрана да заема административни длъжности в рамките на 5 години.

Според депутата и бивш вътрешен министър, обвиненията са безпочвени, а самият той е невинен. От своя страна прокуратурата поддържа обвинението, че Цветанов не е изпълнил законовите си задължения, като е действал с умисъл, извършвайки престъпление срещу правосъдието.

Чака се решение

ВКС трябваше да обяви окончателната присъда в срок от 30 дни. В петък сайтът на съда се срина за кратко, вероятно заради интереса към решението. Очаква се то да стане ясно възможно най-скоро.

Цветанов е признат за виновен от СГС и САС заради спирането извън правомощията му като министър на разрешени от съда СРС-та за три лица, сред които и бившият директор на служба "Борба с организираната престъпност" във Велико Търново - Орлин Тодоров.

Адвокатът Менко Менков не изключи да заведе дело срещу държавата в Страсбург, ако ВКС осъди окончателно Цветан Цветанов.

Източник: "Дарик"