ЦИК определи под какъв номер ще са подредени кандидатите за президент в общата бюлетина

ЦИК определи под какви номера се явяват кандидатите за президент в бюлетината за изборите на 6 ноември 2016 г. чрез жребий. 

Ето и пълният списък на кандидатите:*

2. Веселин Марешки, независим;

3. Велизар Енчев, Движение "Българската пролет";

4. Пламен Орешарски, независим; 

5. Жорж Ганчев, независим;

6. Диана Димитрова, независим;

7. Трайчо Трайков, Реформаторски блок;

Виж още: Какво ни се предлага на президентските избори

8. Бисер Миланов, независим;

10. Александър Томов, Българска Социалдемокрация – Евролевица; 

11. Йорданка Колева (независима);

12. Татяна Дончева, "Движение 21";

13. Румен Радев, БСП;

14. Господин Тонев, "Българска демократична общност";

15. Ивайло Калфин, АБВ;

16. Камен Попов, независим;

17. Цецка Цачева, ГЕРБ;

Виж още: Кои са всички кандидати за президент и вицепрезидент

18. Румен Гълъбинов, независим;

19. Красимир Каракачанов, НФСБ-Атака;

20. Кемил Рамадан, "Балканска демократична лига";

21. Пламен Пасков, независим;

22. Димитър Маринов (Митьо Пищова), "Българско национално обединение";

23. Николай Банев (независим).

*Впоследствие стана ясно, че подписите събрани от кандидата на коалиция "Глас народен" и Зелените Светослав Витков, както и от независимия кандидат Владимир Кузов, не са достатъчно и те отпадат от надпреварата. 

Цвета Караянчева, която е заместник-председател на ГЕРБ в парламента, остана доволна от жребия и направи бърз нумерологичен прочит на числото. Според нея 1 означава, че Цачева ще е номер едно, 7 било числото на мъдростта. Сборът от двете числа - 8, бил числото на майката, което се връзва обявяването на Цецка Цачева за "майка на нацията" от премиера Бойко Борисов.

Представител на инициативния комитет, издигнал Румен Радев, смята, че номер 13 означава, че двойката Румен Радев - Илияна Йотова ще са новите любимци на нацията, като вероятно направи аналогия с класическата комедия "Любимец 13".

Доволен от "тотото" остана и чалга певецът Радо Шишарката, който е кандидат за вицепрезидент заедно с Димитър Маринов - Митьо Пищова. Те ще са под номер 22, а Шишарката имал 5 двойки в ЕГН-то.

Румен Петков, зам.-председателят на АБВ, също се зарадва на жребия на Ивайло Калфин - №15. Според него това е знак за напредък на малката лява формация.

"Вървим в една градираща посока - 13-и номер на евроизборите, 14-и номер на парламентарните избори, сега 15-и на президентските избори и сме сигурни, че такъв ще бъде и резултатът ни", отбеляза той.

Трайчо Трайков, издигнат от Реформаторския блок, направи най-практичен анализ на своята бюлетина №7 - така ще изглежда работната му седмица, ако го изберат.

"Падна ни се бюлетина № 7 за предстоящите избори. Седем е свещено число и седем са дните от седмицата, в които трябва да работи един президент", написа той на профила си във фейсбук.