Лейбъристи и консерватори са с изравнени шансове за победа на вота на 7 май, а съдбата на новото правителство ще се реши от малките партии

Великобритания избира нови депутати на 7 май. За разлика от предишни избори, когато победителите се знаят месеци преди самите избори, сега консерватори и лейбъристи са с изравнени шансове.

Освен това в британския парламент освен двете основни формации се очаква да влязат Партията на независимостта на Найджъл Фарадж, Либералните демократи, Зелените, както и някои по-малки формации.

Последните проучвания, два дни преди изборите, показват, че за консерваторите биха гласували 34% от имащите право на вот, а за лейбъристите - 33%. Данните от проучването на YouGov за в."Сън" показват още, че нито една от основните партии няма да има мнозинство в новия 650-членен парламент. Либералдемократите заявиха готовност отново да се коалират с консерваторите след вота.

Медиите преди вота

Великобритания е разделена и медийно, като основните вестници в Обединеното кралство вече заеха позиция преди изборите.

Зад лейбъристите застанаха в. "Гардиън" и таблоидът "Мирър", като техните мотиви са, че страната "се нуждае от нова посока" и лидерът Ед Милибанд е "издръжлив". През 2010 г. "Гардиън" подкрепяха Либералните демократи.

Любопитен беше моментът, в който в. "Сън" и в. "Скотиш Сън" се разминаха в подкрепата си. Шотландското издание застана зад Шотландската национална партия, докато "Сън" обявиха подкрепата си за консерваторите на Дейвид Камерън.

За нов мандат на Камерън се изказаха още "Файнъншъл таймс", както и списанията "Спектейтър" и "Икономист".

Тори срещу лейбъристи

Според наблюдателите най-вероятният сценарий е нова коалиция, водена от консервативната партия. Това би означавало, че Дейвид Камерън все пак обещава да даде на британците референдум за излизане на Европейския съюз.

Освен това в кампанията на консерваторите се залагаше най-вече на посланията за "дългосрочен икономически план" и растежа на Великобритания, който през последните години е по-висок от този на повечето развити държави.

От своя страна, лейбъристите, водени от лидера си Ед Милибанд, се върнаха пак към лявото, слагайки край на почти центристката ера на "новите лейбъристи", наложена от бившия им лидер Тони Блеър. В посланията си те залегнаха на послания за "криза на жизнения стандарт" вследствие от забавянето на ръста на доходите спрямо инфлацията през петте години, в които Камерън заемаше премиерския пост.

Противоположно на торите, позицията на Милибанд относно ЕС е, че референдум за излизането на Обединеното кралство от общността би изложил на риск националните интереси на страната. Все пак лейбъристите настояват за промени в ЕС, особено в частта за отваряне процеса на взимане на решения и за институционални реформи, включително засилване на влиянието на националните парламенти върху европейското законодателство.

Милибанд критикува остро отслабените позиции на Великобритания в международен план по време на управлението на Дейвид Камерън, като за пример даваше отсъствието на страната от мирните преговори за украинската криза между лидерите на Франция, Германия, Русия и Украйна, като знак за изолацията на Обединеното кралство.

По друг важен въпрос - имиграцията, двамата също са на противоположни позиции. Докато Камерън обещава да намали три пъти числеността на имигрантите в страната и говори за това как те тежат на британската икономика, Милибанд се обяви за строги мерки срещу работодатели, които експлоатират имигрантите. Според лидера на лейбъристите тази експлоатация засяга не само директно потърпевшите от нея, но и снижава жизнения стандарт и условията на живот на всеки британец.

Сблъсъкът на двамата лидери се виждаше и в теми като имигрантите от ЕС, икономиката и социалните помощи.

Силата е в малките партии

И все пак съдбата на следващия британски кабинет зависи от малките партии. Самата избирателна система на Великобритания е направена така, че да е в услуга на големите партии, но въпреки това сега са големи шансовете партии като Шотландските националисти, Партията на независимостта, Зелените и някои по-малки формации да имат решаващ глас в създаването на управляващо мнозинство.

В сегашния кабинет на Дейвид Камерън такава роля вече изиграха Либералните демократи. Техният лидер Ник Клег обяви вече, че е готов да продължи партньорството си с консерваторите, въпреки проевропейската си позиция.

Либералните демократи все още имат избор коя от двете големи партии да подкрепят след 7 май. Те обаче категорично заявиха, че не биха подкрепили кабинет, в който участие имат Партията на независимостта и Шотландската национална партия. Шотландските националисти пък са основната алтернатива за партньор на лейбъристите при евентуално мнозинство, съставено от тях.

Последните проучвания показват слаба преднина за консерваторите. Това обаче не означава, че на 7 май няма да видим изненади. Каквото и да се случи обаче, на Великобритания ѝ предстои интересен и важен период.

Източник: Bulevard.bg