Въпросът "Синьо-черно или бяло и златисто?" раздели интернет общността, но бързо бе изяснен

"Хора, моля, помогнете - тази рокля в златисто и бяло ли е, или синьо-черна? С приятелите ми не можем да постигнем съгласие и се побъркваме" - този призив на потребител в Tumblr побърка целия интернет, а в дебатите със свое мнение се включиха и редица знаменитости.

В социалните медии Джъстин Бийбър, Тейлър Суифт, Кание Уест споделиха, че я виждат в синьо-черно, а Ана Кендрик, Ким Кардашиян и Деми Ловато застанаха в противниковия лагер - бяло и златисто.

В крайна сметка се оказа, че силно изсветленият кадър допринася за зрителната илюзия - но не и преди въпросът да стигне до медийни гиганти като Си Ен Ен, които потърсиха за интервю фирмата, предлагаща тази дреха на пазара.

Модната й директорка Мишел Басток, облечена в същата рокля, потвърди безспорното: синьо и черно - но увери, че до няколко месеца могат да пуснат и златисто-бяла разцветка.

Въпросната рокля била тоалетът на тъщата за сватба в Шотландия, а първото колебание относно истинския й цвят възникнало още между младоженеца и булката, когато разглеждали снимката в навечерието на големия ден. Дискусията в интернет обаче се разгоряла след спор между музикантите от оркестъра

Анкетата на Си Ен Ен, с подадени близо 50 хил. гласа, показва, че мнозинството (55%) поддържат златисто-бялата комбинация. Има обаче и трето мнение: роклята е просто грозна, отбелязват от телевизията.

В британския сайт за онлайн търговия Roman Originals моделът се предлага не само в кралскосиньо, но и в още няколко комбинации с черната дантела: слонова кост, яркочервено и розово.

Цената на роклята е 50 лири стерлинги, а материята - изкуствена: 68% вискоза, 27% полиамид и 5% еластан. След такава масирана реклама продажбите са нараснали няколко пъти.