По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество съдът запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков

"Общо исковете, които комисията ще предяви, са за повече от 7 млн. лв. Това е сумата, която ние претендираме, че е преминала през банкови сметки и има необясним произход", обясни в "Здравей, България" председателят на комисията Пламен Георгиев. 

Той допълни, че става дума за период от около 10 години

в които е подавал декларации като депутат.

"Изискваме справки от НОИ, данъчните органи, КАТ, Гранична полиция - абсолютно всичко се проверява. Изисквали сме справи и за движението по сметки в чужбина", поясни той. 

Георгиев даде пример за къща, за която е декларирано, че мястото, което е закупено за построяването й, струва 145 000 лв. След това с 300 000 лв. е извършено самото строителство.

"Откъде обаче идват тези пари? 

Взел е кредит, но той е предсрочно погасен само една година след взимането му", обясни още Георгиев. 

Съмненията на Комисията за отнемане на имуществото са за пране на пари, чрез фирми, в които участва Главинков. 

На въпрос дали и други народни представители ще бъдат проверени, Пламен Георгиев заяви, че комисията може да проверява единствено и само лица, 

спрямо които има повдигнато обвинение от прокуратурата

"Предлагаме да се редуцира броят на престъпленията, по които работим, защото в момента проверяваме много маловажни случаи. Например, за притежание на минимално количество наркотично вещество – за една цигара марихуана", коментира Георгиев.

Източник: Нова телевизия