Трябва ли да отнемат доживот книжките на сериозно прегрешилите шофьори

След двата потресаващи случая на деца, блъснати от коли в гонка по пътя, близките на жертви на катастрофи, депутати и организации искат чисто нов закон, който да предпазва именно от такива неща

Те настояват за доживотно отнемане на книжката при доказана вина и много по-строг контрол още при шофьорските изпити. Желание има, но нов закон все още няма.

Криминализиране на гонките

Според желаещите нов Закон за движение по пътищата състезанията по улиците трябва да се криминализират. В момента наказуемо е само превишаването на скоростта. 

Допълнително с това те посочват като проблем факта, че при гонките състезателите знаят къде са камерите на КАТ и имат информация кога пристигат патрулите. Това прави възможността за улавяне много по-малка. 

Според експерти, забрана не би решила проблема. Участниците в гонки трябва да получат необходимата за това среда и да се състезават на писти, а не по улиците. Така, както преди години им беше предоставено летището в Божурище, за да не застрашават живота на никого. И да не се крият от полицията. 

Съученици, учители и приятели на една от жертвите пък подготвят петиция, като амбицията им е да съберат над 100 хил. подписа за законови промени, като след това те да бъдат гласувани на практика. 

Въпросите, които трябва да си зададем

Според нас обаче въпросът в случая е как тези правила ще се налагат, ако дори сега, когато пак гонките прекрачват границата на закона, но действията срещу тях са твърде слаби? 

Със сигурност обаче темата трябва да стане обект на широки публични дебати, в които да са включени най-малко всички засегнати страни. Иначе до работещо решение така и няма да се стигне. 

Виж още: Кои са основните рискове на пътя и как да ги избегнем

Източник: Bulevard.bg/Нова телевизия