Така страната ще наказва не самите проститутки, които често са жертва на трафик или принуда, а мъжете, които си поръчват секс срещу заплащане

Даването на пари срещу сексуални услуги в Ирландия вече се наказва от закона. Ирландският парламент прие промени в Наказателния си кодекс, според които купуването на секс се обявява за престъпление, за което може да има наказание до 5 години затвор, пише "Дневник".

Така страната се присъединява към държави като Канада, Швеция, Норвегия, Исландия и Северна Ирландия, където се преследват мъжете, търсещи проститутки, а не жените, принудени да проституират.

Решението на ирландския парламент е насочено към борба с трафика на хора за сексуална експлоатация. Законодателите се надяват по този начин да предотвратят това всяка година стотици жени в страната, които с насилие и заплахи, са накарани да проституират. 

Според новия закон всеки, осъден за използване на проститутка в Ирландия, може да бъде глобен до 500 евро за първо нарушение и до 1000 евро за второ. Който е използвал жена, докарана от трафиканти, е застрашен от попадане в затвора за срок до 5 години.

Самите жени в бранша обаче са по-скоро скептични към новия закон. Според тях той по-скоро би довел до минаване в нелегалност на платения секс, което от своя страна, би поставило жените под още по-голяма заплаха, защото ще трябва да работят в още по-изолирани места.

Противниците на закона казват, че той няма да спре този бизнес, а ще го направи по-опасен. Според тях проститутките няма да имат време да преценят клиента или да преговарят с него преди да скочат в колата му.

За сметка на това привържениците на законовата промяна са на мнение, че промяната ще доведе до положителен ефект в самото общество, а бъдещите поколения ще бъдат възпитани, че е грешно да купуваш сексуални услуги с пари и проституцията е вид упражняване на насилие спрямо човешко същество. 

Виж още: В топ 10 сме на държавите, които дават най-много пари по проститутки

"По този начин за пръв път в историята ни отговорността категорично се възлага на този, който експлоатира, а не на експлоатираните", казва Рейчъл Моран, бивша проститутка, която към момента е един от водещите агитатори за промяната.

Групата Ruhama, помагаща на жени, засегнати от проституция, която е и сред основателите на кампанията "Загасете червените фенери", изчислява, че в Ирландия има стотици жени, вкарани с цел сексуална експлоатация. Над една четвърт от жените, на които са помогнали, са докарани от страни като България, Нигерия, Бразилия, Колумбия и Румъния.

"Срещаме жени, които са жертва на тотална измама - примамват ги с обещания, че ще работят като детегледачки и ще научат английски, а като влязат в страната, веднага ги тикват в бордей", казва Сара Бенсън, ръководител на Ruhama. Тя допълва, че много от тези жени са затънали в дългове, защото ги карат да плащат на трафикантите големи суми за визи, самолетни билети и наем на жилищата.

Източник: "Дневник"