Причината е, че от турска страна са засипали международната полиция с 60 хил. издирвани гюленисти

Интерпол е отстранил Турция от базата си данни, след като страната качила списък с 60 хил. издирвани гюленисти, съобщава в. "Хюриет".

Според публикация във в. "Карар" решението за прекъсване на достъпа на Турция до базата данни с издирвани лица е било взето след опита за преврат през юли 2016 г. 

Това се случило, след като Турция качила имената на избягали в чужбина предполагаеми членове на ФЕТО - Фетхуллахистката терористична организация, която според Анкара стои зад опита за преврат.

Достъпът до данните, както се твърди, е блокиран близо година въпреки възраженията на турската страна, според която така се улеснява пътуването на последователите на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен в Европа и САЩ.

Виж още: Турция обвини Германия във фашизъм и подкрепа за Гюлен

С решението на Интерпол се блокира показването в системата на паспортните номера на предполагаемите гюленисти, уточнява "Хюриет дейли нюз". По този начин обаче заподозрените за преврата могат да използват сегашните си паспорти.

Турските власти са обяснили пред международната организация, че имената не са подбрани случайно, че се водят съдебни разследвания спрямо хиляди предполагаеми членове на ФЕТО и че списъкът е бил съставен след продължили с години разследвания, пише още "Карар".

Източник: Би Ти Ви