Според председателя на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова семейният тип миграция ще оживи тези райони, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони

Общините ще поемат от Българския червен кръст и НПО интеграцията на бежанците, които искат да се заселят трайно в България. Това обяви пред БНР председателят на Националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

"Няма да се отиде към общини с изчерпан капацитет на социалната инфраструктура, а към общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна такава, за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е", каза тя.

Чавдарова обясни, че не става дума за временни лагери и настаняване на големи групи хора, а за възлагане на нови ангажименти на общините при интерес на бежанци за трайно заселване у нас на семеен принцип.

Все още не е ясно кои ще са пилотните общини, но се очаква това да бъдат тези с по-тежки демографски характеристики. Тези общини ще трябва да уредят и поемат битовото устройване на заселващите се - намиране на подходящи жилища, на детски градини и училища за децата, записване при личен лекар, регистриране в съответните структури на агенциите по заетост и социално подпомагане.

Виж още: Едва 130 бежанци у нас работят, под 1% вземат помощи

Търсят се общини, които вследствие на демографски тенденции разполагат със свободна социална инфраструктура - за да не се почувства местната общност нито ощетена, нито изместена от когото и да е, подчерта Гинка Чавдарова.

Според нея семейният тип миграция ще оживи района, ще осигури разнообразие на работна ръка и ще създаде перспектива за обезлюдени райони.

Наскоро на форум за бежанците бе обявено, че вече има три общини, които ще изпълняват подобен проект. През лятото кабинетът одобри наредба за интеграция на чужденците, според която общините ще сключват договори с Държавната агенция за бежанците (ДАБ) и със самите чужденци. Общините ще получават евросубсидии за всеки приет бежанец, но ще имат ангажимента да му намерят жилище, работа и да му осигурят обучение и здравни грижи.

Виж още: Почти 2/3 от парите за бежанци не се знае за какво са ползвани

Източник: БНР