ГЕРБ продължава да увеличава разликата в подкрепата с БСП, БСП пък си стабилизира електората

Запазване на позициите с растеж на разликата в подкрепата между първата и втората политически сили. Това се вижда от анализа на Института за модерна политика (ИМП), базиран на национално представително социологическо проучване, проведено в началото на юли сред 1020 респонденти, информират от института. 

Първите три политически сили продължават да доминират в обществено-политическия живот на страната - ГЕРБ, БСП Лява България и ДПС.

ГЕРБ продължава да засилва разликата с БСП

Запазва се водещата позиция на ГЕРБ - 24,6%. Партията на Бойко Борисов продължава да е основен стълб в дясното политическо пространство със значителна преднина пред втората политическа сила БСП. 

Според проучването ГЕРБ на този етап съумява да се предпази от остри управленски скандали и в рамките на управляващата коалиция играе по-скоро стабилизираща роля, особено на фона на противоречивата политика на по-малкия коалиционен партньор - Реформаторският блок.

БСП стабилизира електората

Около 12% от респондентите заявяват подкрепа за "БСП Лява България". Според ИМП социалистите продължават да бъдат основния политически субект в лявото пространство, като видимите корекции в политическия курс са стабилизирали електората им - по-фокусирано отстояване на социалните интереси и антивоенни позиции. 

Позициите си запазват и по-малките партньори в правителствената коалиция запазват позициите си - Реформаторски блок (5,2%), Патриотичен фронт (5,2%) и АБВ (2,7%). Проучването обаче е проведено преди събитията около неслучилите се конституционни промени, които станаха тема на обществени дебати и имат потенциала да окажат влияние на електоралната подкрепа за тях.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за "Атака" е 3% от всички анкетирани - достатъчно за преодоляване на 4-процентната бариера в парламентарен вот. 

Според данните от проучването подкрепа около и над 1% регистрират формации като ББЦ на Николай Бареков и "Движение 21" на Татяна Дончева.

Движеща сила в Института за модерна политика е Борислав Цеков, който беше една от възможните опции пред БСП за кмет на София. Самият ИМП беше една от неправителствените организации, които издигнаха кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. 

Източник: Институт за модерна политика