Момичетата започват да правят секс по-късно от момчетата? Жените правят по-малко секс от мъжете? Днес това са само отживелици.

През последните 50 години прекрасната част от човечеството с невероятна скорост преодоля огромен брой табута и предразсъдъци, свързани със секса.

Според изследвания, проведени във Франция за периода 1997-2010 г., сексуалните отношения между мъжете и жените са станали по-равнопоставени.  

Възрастта на встъпване в сексуалния живот вече е еднаква и при момчетата, и при момичетата - 

17-18 години. По брой партньори през целия си живот жената вече стремително достига мъжа. В края на миналия век в анкетите дамите посочвали цифрата 2, а през 2006 г. - 4. Бройката при мъжете остава неизменна - 11. 

Сексуалните апетити също се изравняват. През 70-те години на ХХ век инициаторите в секса при повечето случаи са били мъжете, докато днес и двамата партньори участват в това решение.

Все още обаче представите за мъжката и женската сексуалност в ума ни са, както преди, далеч от равноправието: повече от 60% от мъжете и 75% от жените са убедени, че "по природа мъжът изпитва по-голяма потребност от секс".

При това мъжете два пъти по-често от жените посочват в анкетите, че смятат за нормално да започнат сексуална връзка "без любов", само за удовлетворяване на физическата си нужда.

Според експертите тези вярвания отразяват половата йерархия в сексуалността, според която мъжете нямат възможност да се съпротивляват на природните си импулси, 

а на жените се налага ролята на пазителки на любовта и отношенията, които трябва да осигуряват мъжките потребности

Идеята, че сексуалното ни поведение е определено от природата и биологичните закони, все още е широко разпространена, макар многобройни изследвания да показват, че сексуалните норми и поведението на човека зависят от социума и културната среда, в която той израства.

Преди всичко на сексуалното ни поведение влияе историческият и политическият облик на живота. Пример за това е създаването на контрацепцията, което преобърна представата за женската сексуалност. Сексът престана да има само репродуктивна функция.

Друг показателен стереотип, който трябва да бъде развенчан, е, че мъжете са научени да мислят, че тялото на жената възбужда по-силно от личността ѝ. 

Затова "мъжете обичат с очите, а жените - с ушите" 

Мъжът се възбужда сексуално от вида на женското тяло и в по-малко от личностните качества на жената, защото от малък е приучен на такава реакция. Жените пък реагират по-слабо на визуалните стимули и по-силно на емоционалните, защото така ги възпитават.

Подобна асиметрия в сексуалното възпитание поддържа властта на мъжете, заложена в мита за красотата: те гледат на женските тела, оценяват ги и продължават нататък, а на техните тела не се гледа, не ги оценяват, не ги отхвърлят… но дори ако някой е възпитан по един начин, нищо не му пречи да се откаже от предишните си уроци.