На министъра на икономиката от Тройната коалиция Петър Димитров е наложена мярка за неотклонение "подписка", като той е обвинен за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" - "Атомстройекспорт" през 2007 г.

Бившият министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Тройната коалиция Петър Димитров вече е обвиняем за неизгодна сделка по проекта за АЕЦ "Белене". Тази сутрин той беше привикан в следствието към Софийска градска прокуратура. 

"Не знам за какво ме викат, дойдох да участвам в предизборната кампания", каза той на влизане пред журналисти, цитиран от БНР. Димитров обаче беше с адвокат, което означава, че е очаквал обвинение.

Само след час Петър Димитров излезе като обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" - "Атомстройекспорт" през 2007 г. Тогава именно Димитров беше ресорен министър. С тази сделка били нанесени над 77 млн. щети на НЕК.

На Димитров е наложена мярка за неотклонение "подписка". Също така му е наложена и забрана да напуска пределите на страната без разрешение на прокурора. Преди дни прокуратурата обвини други двама шефове на НЕК за същата сделка.

"Касае се за длъжностни лица и за престъпление по служба. Ще затрудним разследването, ако предоставим повече информация на този етап. Имайте търпение, прокуратурата ще информира за всяко действие, което предприема", уточни пред БНР говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. 

Виж още: Прокуратурата с обвинение към двама бивши шефове на НЕК заради "Белене"

В периода от неустановена дата през 2007 г. до 13 декември 2007 г. той умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян - тогава главни изпълнителни директори на НЕК ЕАД, на които е възложено управлението на обществено имущество, при сключването на "Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене", съобщиха от държавното обвинение.

На 28 ноември 2007 г. Велков и Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка с руската "Атомстройекспорт", като са задължили НЕК да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора. От това е произлязла значителна вреда за НЕК в размер на 77 172 475 евро.

Димитров, упражняващ правата на едноличния собственик на капитала на МИЕ в НЕК, е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено, последвалата щета е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, се казва още в съобщението.

Още преди два дни, когато Велков и Папазян вече бяха обвинени, беше съобщено, че се очакват още обвинения. 

Вчера управляващите обявиха, че Петър Димитров и Румен Овчаров ще бъдат отстранени от управителните органи на две дружества, защото са били министри именно по това време. Димитров ще бъде освободен от поста член на Управителния съвет на ДП "РАО", а Овчаров като член на надзорния съвет от квотата на държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, уточниха от Министерството на енергетиката.

Източник: БНР