Месецът започна хладен и дъждовен - и прогнозата за времето обещава да си остане такъв

Средната месечна температура през май ще е около и под нормата, която в по-голямата част от страната е между 17 и 19 градуса, по Черноморието между 15 и 17 градуса, а в планините - от 2 до 5 градуса по високите части (над 2000 м надморска височина) и до 12-14 градуса на по-ниско.

Най-ниските очаквани стойности на термометрите през месеца са между 5 и 10 градуса, а най-високите - 24 до 29 градуса, сочи прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН .

Същевременно валежите ще надхвърлят нормата за месеца, която е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 140 л/кв.м.

Първата десетдневка вече започна сравнително хладно за периода, с чести валежи, които в първите работни дни от седмицата стават повсеместни. Впоследствие ще бъде ветровито, но валежите ще намалеят. Условия за временно интензивни валежи има отново около 5-6 май, както и към 9 май.

Още в началото на втората десетдневка температурите ще се повишат и ще станат близки до обичайните. През периода 11-16 май ще настъпи относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце.

Втората половина от десетдневката остава топла, но с по-неустойчиво и променливо време. Ще има и слънчеви часове, предимно сутрин, но около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, на места с краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третата десетдневка въздушната маса ще стане по-неустойчива. Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта.

Дъждовете ще са от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност, на места и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Източник: НИМХ-БАН