Проблемите в имиджа на бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ са дълбоки и Тръмп няма да се посвени да удря по тях

Логичното в първичните избори на Демократическата партия в САЩ се случи - Хилари Клинтън най-сетне успя да събере необходимия брой делегати, достатъчни ѝ, за да спечели номинацията на партията си за президентските избори през ноември. 

Клинтън достигна прага с голяма победа в Пуерто Рико и с подкрепа в последната минута от голяма част от суперделегатите. Неин опонент до последно беше независимият сенатор от Върмонт, определящ се като социалист, Бърни Сандърс. Той се е зарекъл да остане в състезанието до самата конференция на Демократическата партия, която ще се проведе в края на юли във Филаделфия.

Победата на Клинтън бе анонсирана от Асошиейтед Прес. Въпреки това на профила си в "Туитър" кандидатката на демократите написа, че изборите все още трябва да бъдат спечелени и призова поддръжниците си да гласуват на оставащите първични избори. 

Така на практика се случва това, което бе прогнозирано още преди месеци - битка за Белия дом между Хилари Клинтън и Доналд Тръмп. Мнозина наричат това The-Lose-Lose-Elections - Изборите, в които няма правилен избор. И ако за Тръмп знаем от какво да се притесняваме и какви са слабите му страни, то при Клинтън нещата са по-дълбоки.

Слабите страни на Хилари Клинтън

От една страна Хилари многократно бе критикувана заради връзките си с Уолстрийт. Нейната кампания е финансирана от лобитата на различни компани и банки. Това до голляма степен я отдалечава от левите избиратели в САЩ. Най-малкото още е пресен спомена за голямата финансова криза от 2008 г., създадена именно заради неразумни действия на Уолстрийт.

През март миналата година, не много след като Клинтън заяви, че ще издигне кандидатурата си за президент, в. "Ню Йорк таймс" излезе с информация, че докато Клинтън е била държавен секретар, тя е използвала своя личен електронен адрес вместо да използва официалния адрес на Държавния департамет.

Наскоро генералният инспектор на Държавния департамент във Вашингтон заяви, че Клинтън не се е обезпокоила да потърси правното одобрение за ползване на частен адрес, но и че никой нямало да ѝ разреши да направи това, ако тя го беше поискала. Към разглеждането на въпроса се включи и ФБР.

Ето два от задаваните въпрос: колко електронни послания са съдържали конфиденциална информация и какво съдържат електронните послания, които Клинтън все още не е предала на предишния си работодател. Това дело дава храна за атаки над Клинтън през цялата предизборна кампания, а опонентът ѝ от републиканците Доналд Тръмп го използва често като главна тема за нападки.

Друг скандал, за който ѝ се приписва отговорност, е случаят с убития в Бенгази американски посланик Стивънс. Той загина след нападение срещу американския дипломатически персонал в Бенгази, Либия през 2012 г., когато Хилари Клинтън все още бе държавен секретар на САЩ. Тогава републиканците твърдяха в конгреса, че Клинтън не е направила достатъчно, за да бъде защитено консулството, и че след нападението тя погрешно (и по политически мотиви) твърдяла, че нападението не е терористичен акт, а е демонстрация против антиислямски филм.

Виж още: Кой е българският Доналд Тръмп? Има поне няколко кандидати

Очаква се докладът на Комисията Бенгази към Конгреса да се появи преди изборите тази есен, като това с нова сила може да даде на Тръмп възможност да атакува Клинтън точно преди решаващия вот. 

Липсата на харизма

Но от всичко най-големият ѝ проблем е липсата на привързаност на поддръжниците ѝ към нения образ. През цялата си камапния те се опита да се наложи като харесвания кандидат, близка до масите, но така и не успя да прокара този образ. За нея гласуват умерените демократи, които я възприемат като най-разумния вариант на тези избори. 

Нейната кампания тръгна с убеждението, че няма реални противници. Това беше парадирано и прокарвано като твърдение - Хилари е на практика избрана. Но силната кампания на Бърни Сандърс я извади от този път, което силно повлия на имиджа ѝ. Така вместо една обединена демократическа кандидатура още от самото начало, тя получи успорвана надпревара срещу опонент, който успя да ангажира младите гласоподаватели и да спечели в редица щати. 

Виж още: 100-те най-влиятелни жени в света според "Форбс"

Така се получи един специфичен момент за демократите, в който Хилари Клинтън убедително води и вече има на 99% сигурна номинация на партията си, но тя е разумният кандидат, който хората обаче не припознават като "своя кандидат". Да, голяма част от тях ще гласуват за нея, но тя не може да спечели сърцата им. А именно срещу това трябва да се изправи - много обединени републиканци, които мразят нея много повече, отколкото мразят Тръмп. 

Единственият ѝ шанс в момента е да успее да убеди останалата част от САЩ, че тя е по-малкото зло от опонента си. А дали ще успее вече, никой не може да каже. 

Източник: Bulevard.bg / АП