Между 5000 и 7000 компании са преместили бизнеса си от Гърция в България

Дори да има масово връщане в страната на българи, работещи в Гърция, България е готова да се справи. Това стана ясно от изказване на вицепремиерът Томислав Дончев, цитиран от "Дарик".

Връщането им няма да е толкова лошо за икономиката

"В Министерски съвет е обсъдена възможността за масово връщане на българи от Гърция, а тези българи са повече от 100 хил.", заяви Дончев.

"Имаме готовност да реагираме веднага при завръщането на българите, работещи в Гърция, а и то няма да е толкова лошо, понеже в България се търси работна ръка - дори туризмът ни перманентно страда от липса на качествен човешки ресурс”, коментира Дончев.

По думите на вицепремиера в България бизнеса си са преместили между 5000 и 7000 компании. Той обясни факта с по-добрата данъчна основа и по-стабилната политическа и икономическа среда у нас.

Виж още: Франс прес: 11 хил. гръцки компании намират убежище в България

Реверанси спрямо Гърция

"Безпокои ме поредицата от специални мерки спрямо Гърция и допускането на новия регламент, който ЕК съгласува в различни работни групи и вероятно ще бъде приет - повече авансови плащания за Гърция, възможност изобщо да не финансира оперативните си програми и да получава 100% преди затварянето им", коментира още Дончев.

Вицепремиерът напомни, че още преди години за съседните ни е било направено безпрецедентно изключение - дадена им е възможност да довнасят за проекти в европейския бюджет по-малко от съучастието на останалите държави членки.

Източник: "Дарик"