Какво представлява вотът "Не подкрепям никого", къде са проблемите в тази опция и защо всъщност не е чак толкова лош вариант, ако с този глас действително осъзнаваме какво правим

Тези дни много се изписа и много се изговори по темата с опцията за гласуване "Не подкрепям никого". Изредиха се редица хипотези, че това всъщност е гласуване за най-силния кандидат, тъй като се повишава избирателната активност, но гласовете не влизат в общото броене и разпределение на проценти. Как подобно гласуване може в крайна сметка да доведе до касиране на вота и т.н. 

Като за начало да обясним просто какво представлява опцията "Не подкрепям никого". Тя дойде в отговор на опита на депутатите да прокарат задължителното гласуване. Тъй като то влиза в противоречие с конституцията на страната като идея, депутатите се опитаха да смекчат това противоречие, давайки право на хората, които съвсем съзнателно не искат да гласуват за предложените кандидати, да обявят, че не подкрепят никого, без да правят гласа си недействителен. 

Иначе казано "Не подкрепям никого" е опцията, която трябваше да спре надрасканите бюлетини, гласовете за Чък Норис или просто отказа да отидем да гласуваме. Основната идея в случая беше този протестен вот да бъде ясно изразен и преброен. 

Къде е проблемът в случая

Вотът "Не подкрепям никого" се брои за действителен. Така той вдига избирателната активност. Но при смятането на процентите на кандидатите тези гласове не участват. Така на практика те са и действителни, но без реална стойност, освен като форма на протест, която след това ще бъде отчетена. 

Това означава, че избирателната активност се вдига и вероятно ще надскочи 50%, но на практика само тези гласове, дадени за реален кандидат участват в разпределението на процентите на кандидатите - тези, които ще видим вечерта на изборите по телевизията. Тук влиза и идеята за противоречие с конституцията (чл. 93, ал. 3) - "Избран е кандидатът, получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели."

Ние може да имаме избирателна активност над 50%, но при махането на гласовете "За никого", да се създаде възможност, при която водещият кандидат така да вдигне собствения си процент дотолкова, че да му бъде достатъчно да бъде избран на първи тур. 

Въпросът обаче е, че дори и да пуснем недействителна бюлетина, тя пак вдига избирателната активност, но не участва в разпределението на изборните резултати. С недействителната бюлетина обаче желанието ви да покажете на политическия елит, че не сте съгласни с тези кандидати, няма да бъде отразено. Най-малкото защото досега никой не е правил анализ на недействителните бюлетини у нас. 

Цялата схема с тези бюлетини, които са едновременно действителни и недействителни, се направи при създаването на промените в ИК, за да може този протестен вот да не участва при разпределението на процентите при избор на народни представители. Евентуалното позволяване на "Не подкрепям никого" да участва при разпределение на резултатите на вота за Народно събрание би създало няколко спорни ситуациии. 

Като за начало това означава реално вдигане на 4-процентовата бариера за влизане в парламента, изчислена като абсолютен брой гласове. С нарастването на "не подкрепям никого" големите партии ще преразпределят повече гласове и ще получават повече парламентарни мандати. Това беше и реалната причина тези гласове да се изваждат от общия брой за смятане на резултатите. 

Допълнително с това би се създал един прецедент на какво биха отговаряли тези гласове "За никого" ако се броят за реални. Това е ясен протестен вот срещу всички участници, който обаче няма база зад себе си - друг кандидат, който да бъде издигнат. Няма (поне към момента) механизъм за оценка на ефекта на протестния вот. Ако процентът "За никого" е достатъчно голям, че да мине 4-процентната бариера, съответният брой места в НС няма да останат празни.

Това е теорията. Сега на практика. 

Въпреки че има възможност водещият кандидат на тези избори да бъде избран в противоречие с конституцията още на първи тур, вероятността за това не е особено голяма. Факт, създава се лош прецедент, който трябва да бъде премахнат. Но ако погледнем предварителните изследвания на електоралните нагласи, възможността водещият кандидат да събере два пъти повече гласове от всички останали, е меко казано трудна за осъществяване. 

Към момента в различните допитвания за ГЕРБ биха гласували между 15 и 20% от хората у нас, докато за ген. Радев - между 12 и 15%. Ако добавим и всички останали кандидати с гласовете, които те ще изкарат, не е възможно към момента някой да изкара над 50% от подадените действителни гласове на избори. 

Различни експерти защитават теорията, че вместо да се гласува с "Не подкрепям никого" трябва да се гласува за по-малки и неизбираеми кандидати, като начин да демонстрираме протестния си вот. Също е възможност, макар че тук го имаме същия момент като с недействителните бюлетини - на тези гласове никой на практика не обръща внимание впоследствие. 

Опцията "Не подкрепям никого" е един уникален и еднократен шанс да се покаже на управляващата класа, че не си върши работата. Че предлага нелепи или неподходящи кандидатури за президент, че ни предлага за пореден път избор измежду "по-малкото зло". 

Един по-солиден брой гласове "За никого" ще даде тази голяма червена лампа и ще създаде достатъчно обществено напрежение, за да поискаме нещо повече. За да поискаме политиците да се замислят какво предлагат на избирателите си. А може и да не го направят. "Не подкрепям никого" обаче ни дава шанс да проверим. 

Къде всъщност е проблемът

Да, има много неизчистени неща покрай тази опция и те ще се премахнат с времето. Няма да се учудя, ако на следващите избори "Не подкрепям никого" го няма като опция дори. Големият проблем обаче идва от това, че целият Изборен кодекс е пълен с подобни дупки, които тепърва ще се показват. Големият проблем е, че очевидно някой си е свършил работата некомпетентно и това сега личи. Че се е работило на парче. Че разни хора прокарват разни глупави идеи (визирам задължителното гласуване), които после създават след себе си куп проблеми. 

За в конкретния случай важното, което трябва да се знае е, че "Не подкрепям никого" не е глас за президент, това е глас на протест. И нищо повече. С него ще покажете, че не сте съгласни с кандидатите и те не ви харесват, ще покажете, че искате нещо ново и по-разнично, но няма реално да участвате в избирането на следващия държавен глава. Изборът е ваш.