Основни причини за това са миграцията и отрицателният естествен прираст

Годишно страната ни намалява с по около 25 хил. души. Последните изследвания потвърждават добре известна тенденция, която наблюдаваме от 1990 г. насам в България - на постоянен спад в броя на населението. Това заяви пред Би Ти Ви доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН.

Виж още: Как емиграцията вреди на България

Според статистиката загубата средногодишно е около 25 хил. души и се дължи на миграция и отрицателен естествен прираст. Постоянството на тази тенденция е тревожно, коментира тя.

Доц. Димитрова отбеляза още, че са правени различни прогнози от институциите, които показват, че населението в България ще продължава да намалява. 

Виж още: Населението на България намалява с един средноголям град годишно

Освен нея бившият народен представител Калина Крумова коментира темата. Според Крумова тенденцията не може да бъде спряна само с говорене и с липса на адекватни действия.

Крумова посочи, че тази много по-рано многодетният модел от началото на миналия век се променя. В социалистическия период България е почти идеално двудетно общество. За много кратък период от време обаче преминаваме към еднодетен модел.

"В нормална държава хората стават родители с помощта на държавата, в България стават родители въпреки държавата - когато вече могат да се справят с цялата бюрокрация и всичко останало, без държавата да им се меси или поне да не им пречи", посочи Крумова.

Виж още: Най-бързо изчезващите градове у нас

Според доц. Димитрова тенденцията на спад на раждаемостта в България се дължи на два фактора. Първият е свързан с това, че се увеличава средната възраст на раждане на дете, макар българката все още да ражда относително рано първото си дете - на около 27 години, докато в западните страни средната възраст е около 30 години. Спадът се дължи обаче най-вече на отказа от второ раждане и това е заради икономическите условия на социалната подкрепа.

Застаряването на населението е проблем в цяла Европа, но при нас е задълбочен заради ниската раждаемост и заради това, че прекалено много хора във фертилна възраст са извън страната, допълни още Крумова.

Виж още: България се стопява най-бързо от страните в ЕС

Източник: Би Ти Ви