Вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел поиска до лятото санкциите, които ЕС налага на Русия заради Украйна да отпаднат

Премахването на санкциите срещу Русия трябва да бъде основната цел за това лято, каза вицеканцлерът и министър на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел по време на връчването на наградите "Фридрих Йозеф Хаас" в Берлин в четвъртък, пише "РИА Новости". 

Германия за партньорство с Русия

Габриел призова Европейския съюз (ЕС) да се опита да създаде условия за отпадането на санкциите срещу Русия още това лято. 

"Това трябва да бъде нашата обща цел", заяви Габриел, чиято социалдемократическа партия управлява заедно с консерваторите на канцлера Ангела Меркел. 

Габриел се изказа и в полза на сделка за свободна търговия между ЕС и Русия по аналогия на подготвяното подобно споразумение със САЩ. "Трябва да се стремим към такава сделка с Русия с всички сили", заяви вицеканцлерът, като добави, че това не е краткосрочна цел.

Западът наложи санкции на Москва, след като преди две години тя присъедини Крим и заради военния конфликт в Източна Украйна. Франция и Германия заявиха, че премахването на рестрикциите е възможно само ако Кремъл изпълни условията от договореното в Минск примирие. 

Наскоро държавите членки от ЕС удължиха действието на черния списък с лица и компании от Русия с още шест месеца. Липсва обаче консенсус дали да се удължи действието на по-широкообхватните санкции върху банковия, енергийния и отбранителния сектор в Русия от юли. 

ЕС с критика към присъединяването на Крим към Русия

Междувременно ЕС направи днес изявление, в което критикува присъединяването на Крим към Русия преди две години, и призова страните от ООН да обмислят възможността за въвеждането на санкции, аналогични на тези, които ЕС вече е въвел по отношение на Москва, предаде РИА "Новости". 

"ЕС ще продължи да се придържа към политиката на непризнаване на присъединяването, в това число и чрез ограничителни мерки, се казва в изявлението. 

Руският президент Владимир Путин ще посети днес Крим, за да се срещне с местните власти и жителите на полуострова. Той ще инспектира строящия се в момента мост между полустрова и Русия през Керченския проток.

Източник: РИА Новости