Милиони чужди автомобили по немските магистрали

В Германия въвеждат пътна такса специално за чужденци. Чуждестранните водачи на автомобили, които попадат на немска територия, трябва да плащат до 130 евро годишно за използването на германските магистрали, пише "Стандарт".

Милиони чужди автомобили по немските магистрали

Всяка година милиони чуждестранни превозни средства преминават по магистралите на Германия. Това е мотивирало немското правителство да включи този факт в плана за финансиране на поддържането на транспортната си инфраструктура. Все пак съда в Брюксел все още да даде вето на тази идея за дискриминация срещу чуждестранни шофьори.

Предвижда се за десет дни да се плаща 10 евро, а за два месеца 22 евро. Данъкът ще може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет.

Германия е единствената страна в Европа, в която на големи участъци по аутобаните няма ограничения на скоростта. Това привлича любителите на високите скорости от целия континент, които изпробват възможността на своите автомобили.

Данъка според мощностите

Предвижда се данъкът да влезе в сила през 2016 г, като шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от мощността на колата и до каква степен тя отговаря на екологичните стандарти. Очаква се приходите от нея да са около 3.7 милиарда евро.

Според германския министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат пътен данък.

Той добави, че е несправедливо чуждите водачи на превози средства да пътуват свободно по германските магистрали, докато германските шофьори са принудени да плащат пътни такси в съседни страни като Австрия, Швейцария и Франция.