Германия има повод за радост: в страната отново се раждат повече деца. Все повече по-млади жени стават майки, а и все повече високообразовани германки се решават да имат деца

"Дългогодишната тенденция да не се раждат деца очевидно е прекъсната", казва Георг Тил от Федералната статистическа служба. При жени до 45-годишна (тоест - в детеродна) възраст, тенденцията вече е обратна, пише Кай-Александър Шолц в коментар за "Дойче веле".

Вече от години показателите за тази група от населението оставаха постоянни: около 20% от тях не раждаха. Преди 30 години броят на жените в тази възрастова група, които не раждаха деца, беше два пъти по-нисък: само 10%.

Тези статистически данни идват от представително допитване сред 800 хиляди души. Като изрично трябва да се посочи, че бежанците, пристигнали в Германия след 2015 година, почти не са участвали в допитването.

Авторите на изследването подчертават, че при жените с висше образование процентът на ражданията нараства. Докато при жените с по-ниско образование тенденцията надолу се запазва. Промени в тази тенденция внасят главно жените с чуждестранен произход, които – статистически погледнато и формулирано най-общо – раждат повече деца от германките.

На какво се дължи тенденцията към повече раждания?

Първо: през последните години политиката положи сериозни усилия да подобри възможностите за жените хем да раждат, хем да продължат професионалната си кариера. Въведени бяха надбавки за отглеждане на деца, много се увеличи броят на местата в детски градини, а по закон всяко дете над 2-годишна възраст вече има право на място в детска градина. Особено младите жени с висше образование активно се ползват от тези нови възможности, въведени преди десет години. 

Освен това общата рамка е особено благоприятна: икономическото положение в страната е стабилно, хората имат пари, обществото е много положително настроено към децата - все важни фактори, които експертите потвърждават.

Тил казва, че в момента отрицателната демографска тенденция е спряна, но положението все още не се е стабилизирало. Германия все още влиза в групата европейски страни (редом с Швейцария, Италия и Финландия), където процентът на бездетните жени е най-висок. В тези страни през 2015 година всяка жена е раждала средно по 1,5 деца - специално за Германия това все пак е най-високата раждаемост от 33 години насам.

Сбогом на "кукувиците"

В момента в Германия броят на майките расте, а средната им възраст намалява. Увеличава се и процентът майки, които работят. Тъкмо това беше целта на семейната политика, която последователно води правителството на Маркел, откакто тя за пръв път стана канцлерка през 2005 година. Защото колкото повече жени работят, толкова по-стабилни ще бъдат пенсионната и здравната система. Да не говорим, че масовото участие на жени в трудовия пазар облекчава проблема с недостига на квалифицирани кадри.

През последните години особено се увеличил броят на работещите майки с малки деца. Нека да припомним, че само допреди 20-ина години в (Западна) Германия се смяташе за безнравствено да даваш дете под три години на ясли или на градина. Такива майки презрително биваха наричани "кукувици". Съответно броят на местата в яслите и градини беше много по-нисък. Днес положението е коренно различно: работят близо 44 процента от майките с деца до 1-годишна възраст и близо 58% от майките на 2-годишни деца.

През миналата година две трети от всички майки в Германия са работели – средна позиция в рамките на Европа. Най-висок процент майки работи в Скандинавските страни, докато в Италия и в Гърция по-малко от половината майки ходят на работя. Статистиците предполагат, че специално за тези две страни причините са различни: от една страна лошото положение на трудовия пазар, от друга обаче – специфичните представи за ролята на семейството и на двамата родители.

Източник: "Дойче веле"