Според управляващата партия кампанията, продължаваща цял месец, отегчава хората

Намаляване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, създаване на отделен, 32-ри избирателен район "Чужбина" и изместване на изборния ден с час напред. Това са част от предложенията за промени в Изборния кодекс, които депутати от ГЕРБ са внесли в деловодството на Народното събрание в понеделник.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е сред вносителите на предложението. Както се знае, той традиционно оглавява предизборния щаб на партията.

Сред мотивите за промените от ГЕРБ посочват, че 30-дневната кампания води до апатия и умора сред избирателите, като има примери за доста по-кратки кампании. Така например официалната предизборна кампания във Франция е две седмици, а в Чехия - 16 дни.

Друго от предложенията е изборните секции да отварят в 7.00 часа и да затварят в 20.00 часа - с един час по-късно, отколкото е сега.

Предлага се още при провеждането на избори до 2018 г. да се създаде възможност за експериментално електронно гласуване по интернет. Изрично се предвижда, че резултатите от електронното гласуване няма да се взимат предвид при определяне на резултатите от изборите. Желаещите да гласуват по интернет ще трябва да заявят това предварително.

Виж още: За първи път ли правите избори, хора?​

От ГЕРБ предлагат още и създаването на отделен, 32-ри избирателен район "Чужбина", "за да може избирателите извън страната да гласуват за кандидатски листи и с преференция, а не само за партии и коалиции". В предложението обаче не се казва колко души ще бъдат избирани от този МИР "Чужбина" и откъде ще бъдат преместени тези бройки.

Заради решения на Европейския съд за правата на човека от управляващата партия предлагат право да гласуват да имат и затворниците, с изключение на осъдените на тежки престъпления. Избирателни права ще имат и лица, които са поставени под ограничено запрещение.

Източник: "Дарик"