Френската полиция ликвидира в паралелни операции Саид и Шериф Куаши, които вчера нападнаха редакцията на "Шарли ебдо" , както и похитителят от супермаркета в източен Париж Амеди Кулибали

Специални части проведоха едновременна атака в Дамартен, където се криеха братята Куаши, и в магазина в Париж, където въоръжен мъж днес взе заложници. 

Братята

Извършителите на касапницата в списанието "Шарли ебдо" са братята Шериф и Саид Куаши съответно на 32 и 34 г. Двамата имат френско гражданство, но са с алжирски произход. 

Шериф Куаши е роден на 28 декември 1982 г. в Париж. Той е известен под името Абу Иден. Шериф Куаши е свързан с мрежата "Бют-Шомон" за вербуване на доброволци за джихад в редиците на иракското крило на "Ал Кайда", навремето ръководено от Абу Мусаб ал-Заркауи. 

Шериф Куаши е арестуван точно преди да замине за Сирия и след това за Ирак. Той е съден през 2008 г. и получава 3 години затвор, от които 18 месеца условно.

Заложникът в Дамартен-ен-Гоел

Заложникът, взет от парижките атентатори в предградието Дамартен-ен-Гоел, е освободен, съобщи АФП.

26-годишният мъж успял да избяга от тях, когато е започнал щурмът на командосите. Мъжът, който отказа да назове името си, излезе жив и здрав от сградата на печатницата в град Дамартен-ан-Гоел, където въоръжените терористи се бяха укрили. 

Той е успял да избяга от тях и се е скрил вътре в сградата, като се е заключил в една стая, когато нападателите са се отправили навън и са открили огън срещу командосите.

Френският президент

Очаква се френският президент Франсоа Оланд да направи обръщение към нацията след края на двете операции срещу терористите, които държаха няколко часа в напрежения Франция и света.