Висш представител на Белия дом коментира, че не саудитското правителство е финансирало "Ал Кайда", но това са правили членове на кабинета и дори на кралското семейство

Терористичната организация "Ал Кайда" е основана с пари на влиятелни хора от Саудитска Арабия, включително и от членове на правителството. Това заяви първият заместник-помощник на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Бен Роудс.

В случая не става въпрос за самата държава Саудитска Арабия, а за отделни хора, пише Си Ен Ен. 

"Не, че политиката на правителството на Саудитска Арабия е подкрепяла "Ал Кайда", но редица богати хора в страната са подкрепяли със средства екстремистката групировка. Много пари да първоначалния стадий на проекта, превърнал се в "Ал Кайда", са дошли от Саудитска Арабия", изтъква Роудс.

По думите му сред тези, които са финансирали терористите, е имало и държавни чиновници и членове на кралското семейство.

Виж още: Саудитска Арабия остави Обама в небрано лозе

"Има два въпроса в случая. Първият е дали саудитското правителство се е опитвало активно да попречи на финансирането на "Ал Кайда"? Мисля, че тук отговорът е не", заявява Роудс. 

Според него обаче причината не е в това, че правителството е подкрепяло групировката, колкото съществуването на нерегулирано пространство, позволяващо на отделни влиятелни хора да правят, каквото си искат. 

Коментарът на Роудс идва на фона на силно охладнелите отношения между САЩ и Саудитска Арабия и малко преди посещението на Барак Обама в арабската държава тази седмица. 

Отношенията между двете страни сериозно се влошиха, след като Рияд заплаши да разпродаде свои активи в САЩ за стотици милиарди долари, ако Конгресът на САЩ приеме закон за изплащане на компенсации на жертвите на терористичните атаки на 11 септември 2001 г., което може да засегне Рияд.

Виж още: Накъде ще тръгне Саудитска Арабия след смъртта на крал Абдула?​​​​​​​

Ако се приеме този закон, пълният доклад на комисията за атентатите от 11 септември, разглеждащ частта с чуждестранното участие в атаките, ще излезе на яве в съда. Това, от своя страна пък ще доведе до съдебно преследване в САЩ на официални лица от Саудитска Арабия.

Източник: Си Ен Ен