Световният ден без цигарен дим тази година обръща внимание на стандартизираната опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна

Всяка година почти 6 млн. души умират  преждевременно от заболявания, свързани с тютюна, като над 5 млн. от тях са пушачи, а повече от 600 хил. са непушачи, изложени на въздействието на вторичен тютюнев дим. Това става ясно от доклад на Световната здравна организация (СЗО) по случай Световния ден без тютюнев дим.

Около 10% от смъртните случаи сред световното население над 30-годишна възраст се дължат на тютюнопушенето. Най-много са смъртните случаи в европейския регион на СЗО - 28%, срещу 15% в Африка, 19% - в югоизточна Азия, 20% - в Америка и т.н.

България е на второ място в Европа по тютюнопушене, повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно. 

Световният ден без тютюнев дим се отбелязва на 31 май, като тази година той се провежда под мотото "Стандартизираните опаковки - нека бъдем готови за тях".

Виж още: 57% от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене

Денят без тютюн се провежда в страни по целия свят. Целта е да се постави акцент върху опасностите, които крие тютюнопушенето и да се насърчат ефективни политики, за да бъде намалено въздействието от употребата на тютюн.

СЗО призова за днешния Световен ден без тютюн страните да се подготвят за стандартизирана опаковка (plain packaging) на тютюневите изделия. 

Една от целите е да се подчертае ролята на стандартизираната опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна. Друга цел да се насърчи развитието на политиките на държавите членки за опаковането (стандартизирана опаковка), етикетирането, рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, като ефективни начини за намаляване на търсенето на тютюн като един от най-сигурните начини за контрол на тютюна.

На 30 октомври пък в Европа се отбелязва Денят на бившия пушач, който също обръща внимание на проблемите, които тютюнопушенето носи със себе си. 

Виж още: Колко вреден може да е цигареният дим за непушачите

От 1 юни 2012 г. у нас тютюнопушенето на закрити обществени места е забранено. Това важи също за обществения транспорт и закрити работни помещения. От 20 май тази година пък е в сила нов закон, който изисква предупредителните надписи върху кутиите цигари да са придружени и от снимки. Старите опаковки, произвеждани досега, ще могат да се продават до май догодина.