Кои места в Барселона, Прага, Рим, Мадрид и Париж са най-популярни не само сред туристите, но и за джебчиите

Джебчиите в Европа, немалко от които са наши сънародници, са истински майстори в занаята. Повечето от тях работят на групи и използват методи за отвличане на вниманието, за да ограбят нищо неподозиращите туристи край най-популярните забележителности.

Главният маркетинг директор на TripAdvisor Кристин Питърсън казва, че "грабвай и бягай" невинаги е основната стратегия - използват се и по-сложни измами, а пътуващите трябва да са наясно с всички трикове, за да се предпазят от крадците.

Виж още: У нас хващат по 500 джебчийки на година

Ето и кои са петте европейски града, където според TripAdvisor е най-вероятно да бъдете обрани:

Барселона

Със своята зашеметяваща каталонска архитектура не е чудно, че Барселона е една от най-популярните туристически дестинации в Европа. Но там ежедневно се отчитат повече от 300 кражби, а градът си е спечелил репутация като джебчийска столица на света.

Видео: Да разгледаме Барселона за две минути

Можете да се превърнете в жертва навсякъде в Барселона, но крадците насочват усилията си предимно около Катедралния площад, булевард "Ла Рамбла", площадите "Каталуния" и "Реал".

Париж

Френската столица е един от най-посещаваните градове в света, но туристическите атракции, които правят Града на любовта световноизвестен, са препълнени с джебчии. Миналата година Айфеловата кула беше затворена за ден, след като служителите й обявиха стачка, за да получат помощ срещу крадците.

Лувърът, най-посещаваният музей в света, беше затворен през 2013 г. отново заради стачки, свързани с джебчии. Френската полиция вече започна мащабна операция срещу бандите.

Мадрид

Мадрид, вторият испански град в топ 5 на тази негативна класация, е седалище на скандалния "босненски клан". Четири жени, които сформират прословутата джебчийска банда, си извоюваха страшно име в Барселона, където се смята, че са ограбили хиляди туристи и пътници в метрото, преди да се преместят в столицата.

През 2013 г. на бандата беше забранен достъп до подземната мрежа на Мадрид, а като резултат от тази мярка кражбите в метрото са намалели с 40%. Други места, където се събират крадците, са централният площад "Пласа Майор" и площад "Сибелес".

Прага

Усилията на джебчиите в чешката столица често са насочени към обществения транспорт, особено по маршрутите до и от Пражкия замък и други големи туристически обекти. Карловият мост, Карловата улица, площада на Стария град и Вацлавския площад ("Венцеслас") също са любими области за джебчии и измамници. За разлика от повечето градове, известни с джебчийски банди, тук крадците обикновено работят индивидуално.

Рим

Британското външно министерство описва джебчийство в столицата на Италия като "ендемично". Джебчиите се събират по-специално около Ватикана, Испанските стълби и Колизеума. Сред другите високорискови райони са "Прати", "Трионфале", улица "Анджело Емо" (Via Emo) край Ватикана и площад "Кавур".

Източник: Profit.bg