517 от евродепутатите са гласували за българската еврокомисарка, едва 77 са се обявили против, а 89 са се въздържали. В Страсбург беше и новият й шеф Жан-Клод Юнкер, който влезе в пререкание с председателя на ЕП

Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство Мария Габриел за назначаването й като следващ еврокомисар по цифровата икономика и цифровото общество.

На пленарната сесия в Страсбург "за" кандидатурата на българската си колежка се обявиха 517 евродепутати - 75% на сто от гласувалите. Едва 77 бяха "против", а 89 гласуваха с "въздържал се".

Вотът беше таен, но от резултатите личи, че кандидатката е събрала гласове от почти целия спектър от политическите групи, след като техните координатори единодушно дадоха положителна оценка на нейното представяне при публичното й изслушване на 20 юни, обяснява БНР.

Председателят на нейната парламентарна група - Манфред Вебер от Европейската народна партия - приветства резултата, като заяви:

"Според мен е много добре, че жена ще заеме този пост в състава на Еврокомисията. Радвам се, че всички групи я подкрепят и тя ще заеме важна позиция по въпросите на цифровизацията."

Предстои писмена процедура за назначаването на Мария Габриел сред представителствата на 28-те държави членки в Брюксел, която е формалност и може да приключи още до края на седмицата.

Стратегията ми за ресора е свързаност, споделеност, сигурност, заяви новият български еврокомисар във видеообръщение.

Междувременно днес в Страсбург беше и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който разкритикува остро евродепутатите заради полупразната пленарна зала, докато малтийският премиер Джоузеф Мускат отчиташе ротационното председателство на ЕС.

"Фактът, че на тези дебати присъстват 30-ина депутати, показва, че Европарламентът не е сериозен. Ако г-н Мускат беше г-жа Меркел или г-н Макрон, залата щеше да е пълна", коментира Юнкер, но беше незабавно прекъснат от председателя на Европарламента Антонио Таяни: "Моля за уважение, г-н председател, можете да критикувате, но не ЕК контролира парламента, а парламентът е тук, за да контролира Комисията."

Шефът на Еврокомисията обаче продължи: "Само няколко депутати са тук, за да контролират Комисията. Вие сте нелепи" - а след повторната забележка от Таяни да си мери приказките заключи: "Никога повече няма да участвам в подобни заседания. Парламентът трябва да уважава дори председателствата на по-малките страни, което не се прави."

Източник: БНР