Инициативата е в знак на признателност за приноса на духовниците в спасяването на българските евреи от Холокоста

Българската църква да бъде номинирана за Нобелова награда за мир за цялостната си дейност, свързана със спасяването на българските евреи. Това си постави като цел адвокат Моше Алони, председател на Комисията за приятелски отношения с България в Йерусалим. 

Алони обяви инициативата си по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Израел.

Българският министър-председател се срещна с представители на българската общност в Йерусалим и подари на всеки от тях мартеница във връзка с предстоящия празник на Баба Марта.

Силната българска общност

"Споменът за България остава в нашите сърца, независимо че времето напредва и новите поколения сменят старите", заяви почетният консул на България в Израел Мони Бар при посрещането правителствената делегация по време на срещата с българската общност в Йерусалим. 

Мони Бар е роден в България, но семейството му напуска страната, когато е само на година и половина. Той упорито учи български и непрестанно мисли за другата си родина - България. С гордост заявява, че българската общност в Израел има голямо влияние.

"Имаме представители в икономиката, медицината, литературата и политиката. Всички те са успели, защото България ги научи на честност, трудолюбие и скромност. Израелският народ цени и обича българските евреи и това рефлектира върху отношението към България", коментира Бар.

По време на срещата адвокат Моше Алони обяви, че ще се бори за удостояване на Българската църква с Нобелова награда за мир в името на спасените от газовите камери евреи. 

"Ще се обърнем към всички адвокатски колегии в света с обяснение, написано на английски език, какво е направила Българската църква и ще се обърнем и към много други организации", заяви Алони.

Източник: "Дарик"