Според Путин пък категоричната победа на неговата партия е отговор на външния натиск срещу Русия

Според официално заявление на Европейската външнополитическа служба ЕС смята, че изборите за руски парламент са преминали прозрачно, но провеждането им в присъединения от Русия полуостров Крим няма да бъде признато, предаде ТАСС, цитирана от Фокус.

"ЕС не е признал нелегалното присъединяване на Крим и на Севастопол към Русия, затова и не признава провеждането на изборите на полуострова", пише в заявлението.

В документа се отбелязва, че наблюдатели на ОССЕ и на Бюрото по демократическите институции и правата на човека не са работили на полуострова по време на изборите, като са ограничили дейността си в другите части на Русия. 

Междувременно руският президент Владимир Путин обяви, че победата на "Единна Русия" е реакция срещу външния натист върху страната.

Виж още: "Единна Русия" на Путин с конституционно мнозинство в Държавната дума

"Победата на партия "Единна Русия" на парламентарните избори в Руската федерация е ответната реакция на хората срещу външния натиск, заплахите, санкциите и опитите за нагнетяване на напрежение вътре в страната", заяви Путин на заседание с правителството в Кремъл, предава БНР.

Социолозите тълкуват различно ниската избирателна активност въпреки изнесените данни от ЦИК, че в цяла Русия са гласували почти 50% от имащите право на глас. Според близките до Кремъл активността е такава, каквато е й в останалата част на западния свят и в това няма нищо стряскащо. 

Виж още: Руският депутат, който поиска да си купи България

По-неутралните им колеги обаче твърдят, че това е сигнал от руското общество, което разбира, че решенията не се взимат от него. Активността в Москва, Санкт Петербург и някои от останалите големи градове в централната част на Русия е доста ниска. 

В гласувалия за първи път в руски избори Крим активността беше много висока, достигайки до над 40%, а в Чеченя и Татарстан тя достигна рекордните 70%, добавя БНР.

Източник: Агенция "Фокус", БНР