Най-много заявки има от Германия и Австрия

Над 5600 бежанци могат да ни бъдат върнати от страни в ЕС. Това съобщи Държавната агенция за бежанците (ДАБ) в отговор на въпроси на в. "Сега". 

Засега реално са изпратени обратно 173 души. От началото на 2015 г. са отправени 5616 запитвания за чужденци, които са били регистрирани в България като търсещи убежище. Това са хора, които, след като са били регистрирани у нас, са се установили в друга страна без необходимите разрешения за пребиваване в съответната държава членка на ЕС. 

Най-често става въпрос за хора, които са в процедура за получаване на статут, но не са я дочакали, а легално или не, са успели да се придвижат до Западна Европа. Въз основа на спогодбите за реадмисия те биват връщани в страната, където са регистрирани. 

Най-много хора иска да ни върне Германия - 2966. ДАБ твърди, че Германия ще върне чужденци, чиито молби за закрила са отхвърлени, защото държавите им се смятат за сигурни, т.е. по отношение на тях не е налице преследване поради раса, религия, националност, принадлежност към определена социална група или поради политическо мнение или убеждение. 

На второ място по брой заявени за връщане на имигранти в България е Австрия. Там се намират 1135 души с български документи. На трето място е Франция, която иска да изпрати обратно 241 души. Останалите държави от ЕС имат претенции да ни върнат под 200 бежанци. 

Виж още: България няма да приема бежанци, изпратени от ЕС

Големият брой запитвания не означава непременно връщане на тези хора накуп, успокояват от агенцията за бежанците. Например през 2014 г. имаше запитвания за връщане от ЕС на 6873 чужденци. България се е съгласила да приеме 3949 от тях, но до момента реално са върнати само 174 души. Те са настанени в центровете на ДАБ и се продължава процедурата по разглеждане на молбата им. 

В случай че ДАБ откаже да им даде статут, те трябва да бъдат изведени от страната и изпратени в родината си. Това също не е лесен процес, тъй като някои африкански държави отказват да съдействат. 

От началото на годината през границата са преминали над 5200 чужденци, търсещи закрила. Във вътрешността са заловени над 4200, т.е. над 9400 са влезли в България. Това са данните от официалната статистика на агенцията за бежанците, оповестени преди дни.

Източник: в. "Сега"