Догодина се очаква икономическият растеж на България да възстанови нормалните си равнища

Еврокомисията излезе с оптимистична пролетна прогноза за българската икономика, но в същото време понижи своите очаквания за икономическия растеж в еврозоната и в целия Европейски съюз, предаде БНР.

Увеличаването на работните места през 2016 г. ще бъде с 0,3%, а през 2017 г. - с 0,5%, смятат още експерти на ЕК.

Растеж в икономиката

Комисията коригира очакванията си за развитието на българското стопанство и от 1,5% през зимата, сега тя прогнозира растеж от 2% на БВП през 2016 г. Догодина се очаква растежът да възстанови нормалните си равнища до 2,4%.

Част от причините, които изтъква докладът, са засиленото вътрешно потребление у нас, по-големият износ от българските производители в чужбина заради повишеното търсене в Европа и по света, както и заради ниските цени, поддържани от ниския курс на еврото и евтиния петрол. 

Виж още: Минималната заплата скача до 460 лв. от 2017 г.

Комисията обаче смята, че влагането на свежи капитали у нас ще продължи да бъде потискано заради забавени проекти, финансирани от еврофондовете, но и в наш ущърб също работи негостоприемната бизнес среда за слабите инвестиции. 

Еврокомисарят по икономическата политика Пиер Московиси призова България да се възползва по-активно от плана "Юнкер" за привличане на частни инвеститори.

"Можем само да призовем за мобилизация на българската икономика за представянето на качествени проекти в приоритетните сектори на плана "Юнкер" - като цифровите технологии, енергийната ефективност и мобилността на бъдещето. Вече са ангажирани 82 млрд. евро за 25 държави. Моето желание е от тях да има за всички", коментира Московиси.

Намаляващата безработица обаче не е повод за радост

Безработицата ще продължи бавно да намалява до 8% следващата година. Въпреки това не можем да говорим за положително явление, тъй като намаляващата безработица се дължи най-вече на отрицателни фактори като застаряващото население и миграцията на млади хора към по-богати страни.

Виж още: Безработните нямат вяра в бюрата по труда

"Явлението е изкуствено", се казва в писмено изявление българският заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева и допълва, че "България напускат младите и добре подготвените, които имат знанията и уменията да допринесат за развитието на страната".

Съотношението на държавния дълг спрямо БВП на България остана сред най-ниските в ЕС, но ще нарасне с 1,7% в рамките на 4 години, предупреждава още Еврокомисията.

Източник: БНР