ЕК отправи предложение за квотите за имигранти

България ще трябва да приюти 788 бежанци от Африка в следващите 2 г. Такова предложение направи Европейската комисия във връзка с квотите за имигранти, които всяка една държава членка се предвижда да приеме.

Предложението на ЕК предвижда настаняването в страните от ЕС на квотен принцип на 40 хил. бежанци, които ще пристигнат по море в Гърция и Италия през идващите 2 г., както и още 20 000 души, които ще поискат убежище в Европа в изнесени центрове в Африка.

Делът на България

По първата програма ЕК първоначално бе предвидила делът за България да е 1,25%, но в официалното предложение вчера българската квота се оказа 1,43% общо 40 хил. души, които тепърва ще достигат бреговете на Италия и Гърция.

Според предложението на ЕК България ще трябва да приеме 343 бежанци, потърсили убежище в Италия и 229 души от Гърция. Към тях ще се прибавят и 216 души, които ще потърсят убежище в Европа дистанционно, от център в Африка.

Предимно сирийци и еритерейци

В предложението изрично се посочва, че става дума за сирийци и еритрейци. Продължава да остава неясно как е изчислен броят на очакваните да пристигнат нелегални имигранти и каква ще е съдбата на надвишаващите общия брой.

Днес подкрепяме думите с дела, заяви при представянето на програмата зам-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Източник: в. "Сега"