Повече отчетност на главния прокурор и засилени мерки срещу корупцията на всички нива са сред предписанията на Брюксел в черновата на доклада по механизма за сътрудничество и проверка

Повече отчетност в работата на главния прокурор, както и на редовите обвинители в България. Да стартира независима проверка на прокуратурата, както е записано в правителствената стратегия за съдебна реформа, като вземе предвид вече въведените мерки от реформата.

Такива препоръки фигурират в черновата на доклада на Европейската комисия (ЕК) по механизма за сътрудничество и проверка, който предстои да бъде представен утре, съобщиха агенциите.

България и Румъния са единствените страни в ЕС, за които съществува такъв механизъм, наложен с преговорите за членство в общността, който е безсрочен. По традиция черновата на доклада се изпраща на българското правителство за финални бележки и коментари.

Критики по работата на ВСС

Изразено е и очакването да се подобри системата за случайно разпределение на делата по начин, който да не предизвиква съмнения и който може да бъде следен от Висшия съдебен съвет (ВСС). Авторите на доклада посочват още, че е необходимо кадровиците в съдебната власт да взимат решения за назначения в системата прозрачно и при ясни изисквания за качествата на избираните.

Положително е оценена идеята европейски експерти да осъществяват наблюдение над хода на съдебната реформа, лансирана от премиера Бойко Борисов по време на негово посещение в Брюксел в средата на декември миналата година.

Тогава той допусна възможността "включително и в прокуратурата да отидат двама, които да наблюдават всичко, което се прави, за да са наясно колегите в Европа, че се полагат тези усилия".

Промените в конституцията, които бяха силно окастрени, са оценени като положителни в черновата. Отбелязва се обаче, че много от препоръките, отправени в миналогодишния доклад, остават в сила. 

ЕК окуражена от активизирането на съдиите в подкрепа на реформите

Бавният напредък по разследванията на случаи на корупция по високите етажи на властта и колебливата реакция, съпътствала събитията около Софийския градски съд, подкопават доверието на обществото във възможностите за възтържествуване на правосъдието, посочват сега от ЕК. Комисията определя като окуражаващ факта, че мнозина съдии са говорили открито в подкрепа на съдебната реформа. Според комисията това е "здравословен признак" за появата на нова култура сред магистратите.

Отчитат се постижения в управлението на съдебната система, най-вече заради разделянето на ВСС на съдийска и прокурорско-следователска колегии, както и заради разширяването на правомощията на инспектората към съвета, който вече ще може да прави проверки на почтеността на магистратите.

Еврокомисията препоръчва още преоценка на натовареността на съдилищата в страната, за да бъде постигнато по-добро качество на тяхната работа. Изразено е и очакване за ясен срок за въвеждането на електронното правосъдие, както и за пристъпването към дисциплинарни мерки за работещите в съдебната система по ясни и обективни показатели. Настоява се за оценка на дисциплинарната практика на ВСС от 2012 г. насам.

Борба с корупцията

Според комисията е необходимо да бъдат взети мерки освен за корупцията на високо равнище, както и в държавната администрация, така и срещу корупцията на ниски нива в МВР.

Комисията препоръчва да се промени Законът за отнемане на незаконно придобито имущество, за да позволи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да работи ефективно.

Източник: в. "Сега"Е