Европейската комисия трябва да внесе за обсъждане нов проектобюджет

Европейската комисия и Европейският парламент не успяха да постигнат договорка за бюджета на ЕС за 2015 г. ЕК има задачата да предложи променен проект, пише в. "Сега".

"Загубихме надпреварата с времето днес", каза италианският държавен секретар по икономическите въпроси Енрико Дзанети, чиято страна е ротационен председател на ЕС. Все пак преговорите са довели до скъсяване на "дистанцията между позициите", посочва Дзанети.

Милиарди евро са заложени на карта за различни получатели - като се започне от бедни региони и земеделци и се стигне до учени и студенти, отбеляза ДПА.

Проблемите

Основното несъгласие е за размера на целия бюджет. Европейският парламент настоява средствата за 2015 година да възлизат 146,4 милиарда евро, което е с 8% повече, отколкото тази година. Правителствата обаче искат разходите да възлизат на 140 милиарда евро, което е увеличение от 3,3% спрямо тази година.

Друг голям проблем е този с неплатените сметки, които ЕС продължава да прехвърля от година на година, с което тяхната сума достигна 20 милиарда евро.

Нов проектобюджет и гласуване на 17 декември

Сега ЕК трябва да представи нов проектобюджет, по който да започнат нови преговори. Ако те са успешни се очаква бюджетът да бъде гласуван на пленарно заседание в ЕП на 17 декември.

Ако не бъде приет бюджет до началото на 2015 година, блокът ще трябва да ограничи разходите си до една дванадесета от сегашния бюджет на месец, докато не се постигне споразумение.