Рецепта от книгата "Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век" със съставител Лилия Герасимова

Обикновено свързваме пилешката супа със студеното време и настинката, но има вариант да я консумирате дори студена. Това е една от рецептите, които съставителката Лилия Герасимова е събрала в книгата "Кухнята на времето. Традиционната българска кухня през ХХ век".

В нея са включени 200 варианта за салати, супи, основни ястия, рибни ястия, баници и пити, зимнина, сладка и курабии от различни краища на България и от хора на възраст над 60 години, които все още пазят традициите от своите майки и баби. Има и гозби с любопитни имена като приложник, бурания, тавалък, мора, кюрисия, раки.

Изданието на "Сиела" е част от програмата "Евро-Ток България", чиято кауза е да съхрани родното кулинарно наследство и да бъдат обособени кулинарни региони в страната. А Лилия Герасимова, познавач на регионалната кухня, има опит като главен редактор на три издания с туристическа насоченост: списанията "Тур БГ" и "Български курорти" и вестник "Кулинарен туризъм".

Виж още: Най-популярните супи по света

А ето я и различната пилешка супа - супа пиле саламура по рецепта на Савка Атанасова от град Берковица, обл. Монтана.

Начин на приготвяне:

Сложете в тенджера 700 мл вода да заври. Посолете водата.

Изпечете пилешкото месо на грил по 2 минути от всяка страна. Нарежете го на порции и го сложете във врящата  вода.

Прибавете обелените и нарязани на ситно печени чушки, оставете всичко да ври 4-5 мин. Добавете копър и накрая чесън.

В тази супа няма и грам мазнина и може да се консумира студена.

Източник: ИК "Сиела"