Българската хранителна банка отбелязва Световния ден на прехраната

Гладът е един от най-сериозните проблеми на съвременното общество.

Според изпълнителен директор на Българска хранителна банка (БХБ) Цанка Миланова, цитирана от "Дарик", ежегодно в ЕС се разхищават 90 млн. тона годна за консумация храна, а в същото време един от четири българи гладува, едва оцелявайки под или на прага на бедността.

"Нашата работа не е кампанийна, както и гладът не е нещо, което се случва от време на време. През 2013 г. БХБ събра над 260 тона храна, с които бяха подпомогнати над 15 000 гладуващи деца, възрастни и социално слаби семейства. През тази година организирахме помощи за пострадалите от наводненията във Варна, Добрич и Мизия и продължаваме да се грижим за хората в нужда", заявява Миланова.

По случай отбелязването на 16 октомври - Световния ден на прехраната, през цялата седмица Българската хранителна банка ще популяризира своята кауза с поредица от атрактивни инициативи.

Виж още: Отварят 179 трапезари за бедни

В кампанията се включват безплатни прожекции на документалния филм "Taste the Waste", информационни кампании, доброволчески акции и проследяване на пътя на изхвърлената храна и нейното спасение. Това са са акцентите в програмата на седмицата на прехраната на БХБ.

"Използваме Световния ден на прехраната за повод да благодарим на всички, които подкрепят нашите усилия, на партньорите ни и на многобройните доброволци, даряващи своето време и доброта. Всеки един от нас може да се включи в борбата срещу глада и през тази седмица ще демонстрираме различните начини, по които това е възможно - чрез доброволчески акции и дарения, но и с лесни стъпки като например доброто организиране на храната в хладилника, за да не се разваля", твърди Миланова.