Да се повтаря годината при слаб успех на ученици от I до IV клас предложиха родители и учители по време на общественото обсъждане на новия закон за образованието.

Сега децата от началния курс преминават на следващото ниво независимо от успеха си. Според голяма част от родителите и учителите обаче тази практика възпитава деца, които не могат да четат и пишат. Същите тези деца директно преминават в прогимназиалните класове, тревожат се възпитателите, цитирани от "Дарик". 

"Аз подкрепям това предложение, защото наблюдавам, когато децата дойдат при мен в V клас, има случаи, в които не са ограмотени. Те просто имат проблеми да пишат на български и да четат, заяви пред "Монитор" учителката Елица Генева.

Психолози обаче настояват, че повтарянето в началните класове е вредно за децата. "Не може да се втълпява на учениците, че при провал ще бъдат наказани толкова сериозно. По този начин се слага белег на тези деца", обясни психологът Маргарита Христова. 

Виж още: Според бъдещи студенти Вапцаров е убил баща си с мотика

В онлайн анкетата, инициирана от МОН, надделява тезата, че санкции за незнаещите ученици трябва да има едва след втори клас. "Ако се наложи, по-добре да се повтори класа, за да се позабави малко образованието на дадения ученик, но да гарантираме, че той може да чете, да пише, че е усвоил този материя", заяви образователният министър проф. Анелия Клисарова.

"Много се дискутира въпросът за повтарянето на учениците между първи и четвърти клас. До кой клас трябва да повтарят и трябва ли от четвърти, ако не са достатъчно подготвени, да отидат в пети?", допълни Клисарова.

Според председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ Янка Такева тезата за автоматично преминаване въпреки липсата на знания е несъстоятелна. "Тези пропуски могат да се наваксат с допълнителни часове и индивидуална работа с децата", смята Такева, цитирана от "Мениджър Нюз".

Виж още: Кандидатстудентски бисери 2014

Сред останали предложения на родители и учители за промяна на закон за образованието е и изпитите за гимназии да се държат след VIII а не както сега - след VII клас. Три са обсъжданите варианти кога да се взима диплома за основно образование.

Сега това става след VIII клас, а от няколко години се дискутира идеята диплома да се дава година по-рано. Синдикатите пък предлагат учениците да завършват основното си образование чак след IX клас.

Относно броя и резервите на първите класове Клисарова заяви, че директорите на училища трябва сами да преценяват колко паралелки първи клас да има, за да останат достатъчно помещения за задължителните занимални. 

Последната дума кои предложения ще бъдат приети имат експертите от МОН и депутатите.

Виж още: България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света