А поръчката за ремонта на парка пред НДК е подновена с още по-голяма цена

Съвсем скоро след шумното отменяне на обществени поръчки два от отменените конкурси са обявени отново при същите или при още по-съмнителни условия, при това в общини, управлявани от ГЕРБ - София и Варна, пише в. "Сега".

Ремонтът около НДК

Едната от двете ключови поръчки е ремонтът на площада около НДК, чиято цена постоянно поскъпва. Последно Столичната община спря търга си за ремонт на площада пред НДК с мотива, че има само един кандидат. Тогава стойността на ремонта бе 2,4 млн. лв. 

Месец по-късно същият ремонт вече е драстично по-скъп, като прогнозната стойност в момента е 6 млн. лв. От тях половината са за основните дейности, а за другата половина от парите е записано, че общината може да ги даде на същата фирма по своя преценка, ако са необходими допълнителни дейности. 

Според новата поръчка площадното пространство пред НДК е 12 500 кв.м и трябва да е ремонтирано до края на септември. Ще бъдат подменени настилката, бордюрите, стъпалата. Общината обаче сама ще осигури плочките за смяната, а от фирмата се иска само доставка и монтаж. 

Фонтанът с топките и стълбищата към подлеза на НДК трябва да имат нови парапети и осветление. Изградена трябва да е и дренажна система за зелени площи, както и хидроизолацията под целия площад. Освен това в цената е предвидено и изграждане на две пешеходни пътеки - на бул. "Фритьоф Нансен" с кръстовището с бул. "Васил Левски" и на бул. "Витоша" с кръстовището с бул. "Скобелев", както и перони на трамвайната спирка. 

Виж още: Борисов: Ще бъдат наказани държавни служители за спрените обществени поръчки​

Мотивите, с които беше прекратена поръчката - "с цел осигуряване на добра конкурентна среда чрез предоставяне на възможност на повече заинтересовани лица да участват в процедурата и евентуално да бъдат получени повече и по-изгодни офертни предложения". Не е ясно увеличението в цената как точно прави средата по-конкурентна.

Пречиствателната станция на "Златни пясъци"

Другата обществена поръчка, пусната отново без изменения, е за пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци" на община Варна. При нея стойността не е променена - прогнозната цена е 25 млн. лв. 

Съоръжението се прави по европейски проект, срокът е 29 месеца и кметството я възобнови бързо, за да не изпусне крайните срокове. 

"Не можем да правим промяна в стойността, тъй като тя е одобрена от управляващия орган на оперативна програма "Околна среда" с одобрен идеен проект и окончателен доклад за първия етап. Има изготвена план сметка с одобрени показатели", заяви чрез пресцентъра на общината Златка Танева, ръководител на проекта за строителството на станцията. 

От община Варна обясниха след намесата на Борисов, че в конкурсната документация е имало разминаване по отношение на изискванията за минимално съдържание на сухо вещество в утайката - на едно място параметърът бил 20%, на друго 22%. "Това изискване пряко влияе на единия от критериите, които възложителят е заложил като показател в методиката за оценка", обясни кметството и уеднакви документите. 

Виж още: Правителството масово спира скъпи поръчки, по които има съмнения​

Точно тази поръчка даде финансовият министър Владислав Горанов като пример, че искат всички големи поръчки, които биха представлявали широк обществен интерес, да се повторят по новоприетия закон за обществените поръчки. Законът влиза в сила на 15 април.

"Не искам никакво съмнение, че нещо не е както трябва, грам съмнение не искам. Много ясни, прозрачни правила! Да отпадне всякакъв дебат дали е защитен общественият интерес и публичните средства! Това е към всички. Ако трябва - повече медии, повече публичност, но да се знае всеки лев, че е отишъл за това, което трябва", каза Борисов, когато нареди спирането на първите поръчки. 

Източник: в. "Сега"