Такова нещо според "Дойче веле" се случва за първи път: бившият папа Бенедикт внезапно излезе от усамотението си, за да се опълчи срещу модернизационните стремежи на Франциск - не можел да си мълчи по въпроса за безбрачието

"Двамата папи" като много амбициозен филм, вече с три номинации за "Оскар", развълнува милиони зрители по цял свят. "Двамата папи" като драматичен сюжет от реалния живот в момента вълнува целия католически свят - а и не само него, информира Българската редакция на "Дойче веле".

Във филма католическата църква в лицето на оттеглящия се папа Бенедикт XVI (Антъни Хопкинс, номиниран като поддържащ актьор) и неговия наследник Франциск (Джонатан Прайс, с номинация за главна мъжка роля) се сблъсква с фундаменталния въпрос дали и как църквата трябва да се нагажда към все по-динамичните промени в обществото. Точно същото в момента се случва и в реалността, където бившият папа Бенедикт XVI неочаквано излезе от усамотението си, за да се противопостави срещу модернизационните стремежи на Франциск.

"Сатанински лъжи и модни заблуди"

92-годишният германски духовник призова своя наследник да не отстъпва от принципа за безбрачието на католическите свещеници. "Не мога да мълча!" - пише Бенедикт XVI в новата си книга, чийто съавтор е крайно консервативният кардинал Робер Сара от Гвинея. Откъси от тази книга току-що публикува френският всекидневник "Фигаро".

Католическата църква не бива да се поддава на влиянието на "лоши внушения, театралност, сатанински лъжи и модни заблуди", предупреждават Бенедикт и Сара. Според тях, непрекъснатите дискусии около безбрачието само обърквали умовете на проповедниците.

Бракът засяга мъжа "в неговата цялост", твърдят двамата висши духовници. Но и проповедническият сан предявява изисквания към мъжа "в неговата цялост", доразвиват мисълта си те. Заключението им гласи: "Изглежда невъзможно двете призвания да бъдат съчетани".

Както е известно, в момента папа Франциск обмисля възможността да се разрешат браковете за проповедници в някои региони от амазонската джунгла, където има остър дефицит на католически свещеници. Този въпрос наскоро беше поставен на специалния синод за Амазонка, проведен в Рим. Очаква се, че 83-годишният "наследник на Свети Петър" ще обяви решението си за безбрачието в близките седмици.

Изненадващ прецедент

Бенедикт XVI се оттегли от Светия престол през 2013 г. Историята на католическата църква познава само един случай, в който папа "подава оставка" - и той е отпреди 700 години. Сегашната публична намеса на Бенедикт XVI в делата на неговия наследник представлява много изненадващ прецедент, твърдят редица наблюдатели.

Един от тях, журналистът Якопо Скарамуци, написа в "Туитър", че кохабитацията между предишния и сегашния папа става особено трудна, когато бившият "нарушава обета си, според който трябва да живее в усамотение и да се подчинява".

Тук реалността вече изцяло опровергава въобразения кинематографски сюжет. Защото във филма на "Нетфликс" и бразилския режисьор Фернандо Мейрелес "Двамата папи" Бенедикт XVI осъзнава необходимостта от модернизиране на Католическата църква и всъщност разчиства пътя пред аржентинския кардинал Берголио - бъдещия папа Франциск.

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"