Двата кървави атентата бележат поредица от насилствени актове в Турция

Турските медии съобщиха имената на всички загинали, а уточнението за българския корен на двамата служители на силите за сигурност направи администраторът на страницата "Български изселници" във "Фейсбук", поддържана на турски език, съобщава БНТ. 

Взрив в Истанбул

Вривът на кола бомба на 7 юни сутринта в центъра на Истанбул отне живота на 6 души, сред които и Кадир Джихан - полицай от български произход, роден в Шумен. На церемонията по погребението му в Истанбул присъстваха бившият президент Абдуллах Гюл, премиерът Бинали Йълдъръм, лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу, вътрешният министър Ефкан Ала, главният прокурор на мегаполиса Хади Салихоглу, както и редица министри, политици и общественици.

Взривът е предизвикан от бомба, насочена срещу полицейски автобус в район Везнеджилер. Инцидентът е станал в близост до полицейски участък. Нападението е станало в час пик (8.35 сутринта) в историческата част от центъра на града, която е често посещавана от туристи, посочва турският в. "Хюриет".

Атентат и в Мидят

Другата загинала полицайка от български произход е 32-годишната Нефизе Йозсой, родена през 1984 г. в село Чифлик до Кърджали, установила се в Турция с родителите си през 1989 г. На 8 юни тя е починала при терористичната атака на кюрдските сепаратисти в град Мидят в югоизточната провинция Мардин, където е била командирована. Младата полицайка е майка на 3-годишно момиченце.

Двата кървави атентата бележат поредица от насилствени актове в Турция, провокиани напрежението с кюрдите и конфликта в съседна Сирия.

Това е пореден атентат в рамките на няколко месеца в Турция. В началото на годината друг бомбен зрив в туристическата част на Истанбул взе 10 жертви. Два дни след това кола бомба бе взривена пред полицейско управление в град Чинар, провинция Диарбекир, отнемайки живота на други 5 души.

Източник: БНТ, "Хюриет"