По думите на Атанасов председателят на ДСБ Радан Кънев настоява те да задържат единството в Блока заради предизборната кампания на Трайчо Трайков

Ден след като депутатът Станислав Иванов, син на бившия кмет на Хасково, обяви, че напуска парламентарната група на Реформаторския блок заради лични причини и за да отгвори на "моралния си ангажимент към избирателите" за същото намекнаха и от ДСБ. 

В отговор на въпрос дали ДСБ ще напусне Реформаторския блок, зам.-председателят на партията Атанас Атанасов посочи, че след президентските избори, в зависимост от политическата обстановка, от ДСБ ще преценят действията си.

Пред журналисти в кулоарите на парламента той посочи, че при създаването на Блока е решено да бъде извървян "цял цикъл от избори" и президентският вот е последният по това споразумение.

По думите на Атанасов председателят на ДСБ Радан Кънев настоява те да задържат единството в Блока заради предизборната кампания на Трайчо Трайков. Аз се съобразявам с тази позиция, каза Атанасов. Според него е всеизвестно, че единството на Блока е "абсолютно имагинерно".

Той коментира, че разбира решението на депутата Станислав Иванов да напусне парламентарната група на РБ."Благородно му завиждам, че може да има тази свобода да постъпи по този начин, защото това не е парламентарна група", заяви още Атанасов.

Той отбеляза, че са в ситуация, в която разочароват избирателите си, но се съобразява с необходимостта да не се разваля предизборната кампания, защото е партийно обвързан и дисциплиниран.

Хронология на крамолите в РБ

Самият Реформаторски блок е на ръба на разпадането още от първите избори, в които участва - вота за евродепутати през 2014 г., когато ДСБ активно използва гласуването с преференции и техният кандидат Светослав Малинов измести водачът на листата Меглена Кунева. Това доведе до охладняване в отношенията между коалиционните партньори и заемане на дефанзивна позиция на ДБГ и СДС.

Последвалите избори за Народно събрание допълнително обостриха вътрешните конфликти в блока, като там конфликтни теми бяха разпределението на кандидатдепутатските листи и възможността да се избере председател на блока. От една страна ДСБ, НПСД и БЗНС искаха това да се случи и за председател да бъде избран Радан Кънев, а в другия лагер бяха ДБГ и СДС. След няколко сцени и едно доста объркано събитие, на което уж трябваше да бъде избран лидер на блока, но впоследствие СДС и ДБГ го боикотираха, лидер на беше обявен, а вътрешното спокойствие в блока уж се запази. 

След изборите и преди създаване на управляващата коалиция и настоящия кабинет отново имаше позиви за разпад на РБ заради отношението към ГЕРБ. В крайна сметка блокът отново остана цял и подкрепи второто правителство на Бойко Борисов. 

Съвсем траен стана разривът след провала на съдебната реформа и напускането на правосъдния министър Христо Иванов, което доведе до излизането на ДСБ от управляващата коалиция. Тогава обаче партията на Радан Кънев остана в Реформаторския блок, създавайки парадокс, в който едновременно е и не е във властта. Тогава обаче останалата част от РБ реши да запази подкрепата си за кабинета. 

През останалото време в Реформаторския блок цареше привидно спокойствие, нарушавано от периодични нападки между отделни членове. 

Ако ДСБ действително напусне реформаторите след президентските, това ще доведе до сериозно пренареждане на политическата сцена у нас, особено на фона на едни евентуални парламентарни избори. 

Източник: Агенция "Фокус"