Властите във Великобритания изпитват сериозни проблеми с опазването на затворите от летящите машини

Контрабандата в затворите не е нещо необичайно. От мобилни телефони до наркотици, в затворите търговията върви, а с помощта на новите технологии се развива до нови висоти. 

Така например в затвор в Северен Лондон полицията засече дронове, пренасящи големи количества наркотици и мобилни телефони, предаде Би Би Си.

Една от безпилотните машини се е разбила, след като е прелетяла над затвора "Пентънвил" на 14 август, а друга е конфискувана във въздуха по-късно същия ден. Ден по-рано край затвора е забелязан подозрителен мъж, който е избягал, но е оставил след себе си две торби с дрога и телефони. Засега няма задържани.

Дроновете са пренасяли значителни количества наркотици. Силите на реда отбелязват, че без помощта на бдителните полицаи и обществото най-вероятно пратките не биха били засечени.

Виж още: Защита от дронове - новата мода сред богатите бизнесмени

Устройствата са прихванати в операция по разследване на опити за контрабанда в изцяло мъжкия затвор през уикенда между 12 и 14 август. Други два безпилотни самолета обаче са успели да се измъкнат на властите.

По-рано тази година беше разкрито, че все повече дронове се използват за вмъкване на различни предмети в затворите в Англия и Уелс. По официални данни от полицията през 2015 г. е имало 33 инцидента с дронове, спрямо само два през 2014 г. 

Според полицаи употребата на дронове е проблем за по-старите затвори като "Пентънвил", защото доставките се спускат направо в двора, тъй като оградите са по-ниски и са край къщи.

Виж още: Дроновете са навсякъде. Ами сега?

През април подобен контрабанден дрон беше заснет от охранителните камери на затвора "Уандсуърт", построен в края на 19 век. Според Анди Даркън от сдружението на надзирателите на острова служителите нямат нужните ресурси и средства, за да се справят с проблема.

Едно от възможните решения за британските власти е да почерпят опит от холандските си колеги, които използват орли, за да прихващат дронове.

Източник: Би Би Си